Vijf veelgemaakte financiële fouten door twintigers

20-07-2021 Nieuws Advertorial


SCHIEDAM - Rond ons twintigste zijn we vrij onafhankelijk en klaar om onze dromen na te jagen. De meesten van ons maken tijdens deze periode echter veel fouten. Hier is een lijst van vijf veelgemaakte financiële fouten die we allen als twintigers maken en manieren om ze te vermijden:

* Niet sparen voor je pensioen
Omdat je nog jong bent is het misschien moeilijk om al over je pensioen na te denken. Maar pensioen is onvermijdelijk, dus het kan alleen maar in je voordeel zijn als je nu al begint met plannen. Zelfs als je elke maand een klein bedrag spaart, kun je tegen de tijd dat je met pensioen gaat een behoorlijk kapitaal opgebouwd hebben. Hoe langer je het uitstelt, hoe lager je kapitaal zal zijn.

* Te impulsief zijn tijdens het winkelen
Als twintigers willen we het nieuwste snufje zodra het verschijnt. Dankzij creditcards is impulsief winkelen een stuk gemakkelijker geworden. We willen allemaal grote aankopen doen, zoals een nieuwe laptop, smartphone of fiets. We zijn bereid te betalen voor verplichtingen, maar niet te investeren in een vermogen. Als je geld leent betaal je daar rente voor, waardoor de kosten van de aankoop stijgen. Als je echter voor iets spaart, kun je het product onmiddellijk in je bezit hebben en bespaar je ook op de rente die je anders zou moeten betalen.

* Geen uitgebalanceerde portfolio hebben
Rond onze twintigste sparen we nauwelijks genoeg om kleine beleggingen te doen. Omdat de meesten van ons niet op de hoogte zijn van de verschillende beleggingsproducten, nemen we vaak beslissingen op basis van leeftijdsgenoten. Onze beleggingsbeslissingen moeten echter altijd gebaseerd zijn op behoeften. We moeten rekening houden met onze financiële situatie en de som die we kunnen beleggen. Een grote fout die we maken is om al ons geld te steken in één beleggingsproduct. Wat zeker heel gevaarlijk kan zijn is het steken van al je geld in zeer riskante beleggingen zoals CFD-trading (lees meer over handelen in CFD-trading op deze pagina)

* Blindelings een studielening afsluiten
Wij hebben vaak de neiging een studielening af te sluiten zonder na te denken over wat onze echte professionele ambities zijn. Aangezien de meesten van ons onze ouders als borg hebben, wordt de lening in een mum van tijd goedgekeurd. We negeren vaak dat we de komende vijf jaar leningen zullen moeten afbetalen en vergeten vaak te analyseren of deze opleiding ons daarbij wel zal helpen.

*Geen verzekering afsluiten
Als twintigers denken we niet aan verzekeringen omdat we nog geen personen hebben die van ons afhankelijk zijn. Omdat we nog jong en gezond zijn, kunnen we ons niet voorstellen dat ons leven een slechte wending kan nemen. Maar als je een studielening moet afbetalen, moet je een verzekering afsluiten die een vroegtijdig overlijden dekt. Je werkgever kan je misschien een verzekering aanbieden, maar die zal waarschijnlijk beperkt en ontoereikend zijn. En omdat je nog maar net begint te werken, kan het zijn dat je snel van baan verandert. Het is verstandig om al op jonge leeftijd een verzekering af te sluiten, zodat je kunt profiteren van lagere premies en een langere verzekeringstermijn.