Vijfduizend leden van bibliotheek krijgen jubileumboek Honderd

03-03-2020 Nieuws Redactie

Burgemeester Lamers ontvangt het eerste exemplaar van het jubileumboek Honderd uit handen van Theo Schilthuizen, directeur van de Bibliotheek Schiedam, met links twee als leeslampen verklede dames

SCHIEDAM - Vanmiddag is in de Korenbeurs in Schiedam de officiële aftrap gegeven voor de viering van het eeuwfeest van de Bibliotheek Schiedam. Burgemeester Cor Lamers ontving uit handen van Theo Schilthuizen, directeur van de Bibliotheek Schiedam, het eerste exemplaar van het jubileumboek 'Honderd'. Alle betalende leden van achttien jaar en ouder krijgen dit boek. Dat zijn er ongeveer vijfduizend.

De productie van het jubileumboek 'Honderd', met als ondertitel 'honderd jaar open voor cultuur', was in handen van de dr. K. Heeringa Stichting en werd gedrukt bij Segers Drukkerij Schiedam. De fotografie werd verzorgd door de Schiedamse fotograaf John Middelkoop. In het boek dat 116 pagina's bevat lezen we naast bijdragen van de burgemeester en de bibliotheekdirecteur ook onder meer artikelen van bekende schrijvers als Maarten 't Hart, Nico Dijkshoorn, Raoul de Jong, Sanneke van Hassel, Abdelkader Benali en dichteres Ester Naomi Perquin.

De boeken zijn niet te koop. De huidige vijfduizend betalende leden vanaf achttien jaar krijgen het boek (vanaf vandaag 4 maart is het af te halen in de Korenbeurs). Voor de komende honderd nieuwe betalende leden is er een boek als welkomstgeschenk. De bibliotheek heeft in het totaal 11.523 leden geregistreerd, maar voor jongeren onder de achttien jaar is het lidmaatschap gratis. Daarnaast heeft de bibliotheek nog leden op locatie (Lentiz, DBos PO - De Bibliotheek op School primair onderwijs - en zorginstellingen. Dat zijn er in totaal 9.694). Het boek is ook te lezen in de bibliotheek want op alle locaties liggen er voldoende exemplaren.

"Zo'n dertig jaar geleden ben ik verliefd geworden op het werk in een bibliotheek. Ik ben begonnen als medewerkers en heb verschillende functies gehad binnen de bibliotheek. Vijf jaar geleden kwam de bieb naar de stad en stond ik hier als directeur ook om wat te mogen zeggen tijdens de opening van de Korenbeurs", zei Theo Schilthuizen vanmiddag in zijn speech voor de aanwezige genodigden. "Nu vijf jaar verder mogen we zeggen dat het nieuwe concept een succes is, dan heb ik het over een groene bibliotheek die zeven dag per week open is inclusief horeca. Enkele steden gingen ons voor met een honderdjarige bibliotheek, maar nu horen ook wij tot een select rijtje met een bibliotheek die al honderd jaar oud is. Het gaat heel goed met de bibliotheek in Schiedam en we blijven vernieuwend. Je zou heel toepasselijk kunnen zeggen - ik haal een meisje aan dat dit gisteren op televisie zei - de toekomst van de bibliotheek is als een open boek."

Ook burgemeester Lamers haalde de actualiteit aan. De Raad voor Cultuur gaf onlangs een alarmerend bericht af, dat in ons land in een op de twintig gemeenten geen bibliotheek meer is. En de bibliotheken die er zijn, drijven veelal op vrijwilligers. "In Schiedam zijn we gezegend met onze bibliotheek, die zowel vernieuwend als authentiek is. Theo Schilthuizen heeft gezegd dat de bibliotheek de Korenbeurs terug heeft gegeven aan de stad. Daar wil ik aan toevoegen dat de Schiedammers de Korenbeurs in hun bezit hebben genomen. Zeven dagen per week vind je de Schiedammers in deze groene oase. Samen maken de Schiedammers deze bibliotheek - of op z'n Schiedams 'bieb' - tot wat zij is: een succes, een topper." Burgemeester Lamers overhandigde namens de gemeente een cadeau aan de bibliotheek: een ingelijste foto van de leeszaal van de voormalige bibliotheek aan de Lange Haven 131 (zie tweede foto onder). 

Ter afsluiting hield schrijver Ronald Giphart een voordracht. "Het voelt een beetje als een abattoir dat zijn jubileum viert en een koe uitnodigt als gastspreker", zo had hij meteen de lachers op zijn hand, terwijl hij vervolgens opmerkte "uiteraard geen reclame te willen maken" voor zijn afgelopen najaar uitgekomen roman 'Alle tijd'. "Voor een prijs van 24,95 is het te koop in de boekwinkel waarvan dan tien procent voor mij als schrijver is. Koopt u het niet, lenen bij de bibliotheek kan ook. En weet u, ook daar verdienen we wat aan. Hoeveel denkt u? Nee, negentien cent per uitleen is het niet, dat is de fiscale kilometerprijs die al vele jaren onveranderd is. Ik zal het u zeggen: we krijgen acht cent per uitleen. Wij schrijvers hebben niet te klagen, echt niet. Maar ik wil hier graag benadrukken dat lezen zo belangrijk is. We hebben het wel over 'the wisdom of crowds' (wijsheid van de massa, red.). Die is er echt, maar moet ergens vandaan komen. Mensen vergaren kennis door te lezen."

"Een ander belang van lezen: je wordt er een beter mens van. We hebben allemaal wel zo onze problemen met ons sociale leven. Wat daarbij kan helpen, is het lezen van fictie. In romans lopen allerlei verhaallijnen door elkaar. Als lezer ga je je inleven. Dat helpt je bij het ontwikkelen van empathisch vermogen (het vermogen om je in te leven in andere personen, red.). In verschillende landen hebben experimenten onder gedetineerden uitgewezen dat dit zo is en dat dit positieve effecten heeft."

"Tot slot wil ik u nog meegeven, dat ik als man door veel te lezen empathischer word en daarmee aantrekkelijker", zo sloot hij met een kwinkslag af. Vervolgens was het aan Theo Schilthuizen het officiële deel van de bijeenkomst af te sluiten en binnen enkele minuten alle stoelen plaats te laten maken voor statafels, als passend decor voor een feestelijke receptie in de binnentuin van de jarige bibliotheek.Gerelateerd