Categorieën

Service

Vijftig vluchtelingen in Willem Pastoorsstraat

Vijftig vluchtelingen in Willem Pastoorsstraat
Nieuws

Vijftig vluchtelingen in Willem Pastoorsstraat

  • Redactie
  • 12-01-2016
  • Nieuws

SCHIEDAM - Vijftig vluchtelingen komen tijdelijk wonen in een voormalig schoolgebouw aan de Willem Pastoorstraat. Het gaat om mensen die toegelaten worden voor vestiging in Nederland, maar waarvoor nog geen 'normale' woonruimte beschikbaar is.

Burgemeester Cor Lamers is tevreden over dit resultaat van het gesprek met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) dat hij de afgelopen maanden voerde. De vijftig nieuwkomers vallen onder het regime dat onlangs in het leven is geroepen door het Rijk en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). “Zij vormen een nieuwe categorie in de opvang.” Het gaat om mensen die een verblijfsstatus in Nederland hebben gekregen maar waarvoor nog geen huizen beschikbaar zijn. Zij mogen werken en naar school, maar hebben geen recht op een uitkering. Zij leven van zakgeld dat door COA wordt verschaft, maar mogen gratis wonen in de nieuwe voorziening. De kosten die de gemeente maakt voor de huur en begeleiding worden door de rijksoverheid vergoed.

Schiedam draagt een klein bedrag bij. “Wij hebben een budgetje beschikbaar gesteld voor bijvoorbeeld een huismeester en verder projectkosten.” De gemeente zal in de eerste periode de gang van zaken strikt begeleiden; later zal Vluchtelingenwerk veel van de taken overnemen.

Het schoolpand is eigendom van een architectenbureau dat het pand wilde ontwikkelen tot een gecombineerd bedrijfspand annex woning. Momenteel wonen er tijdelijk enkele studenten in. De afspraak is nu dat het pand de komende drie jaar beschikbaar is voor de vluchtelingenopvang. Individuele vluchtelingen blijven maximaal twee jaar.

Lamers benadrukt dat de opvang van de vluchtelingen voldoet aan de eisen en wensen van Schiedam, zowel van de raad als van maatschappelijke organisaties die zijn gepolst: humaan en niet kort-daags, kleinschalig. Lamers noemt het zelfs een opvang 'op zijn Schiedams': “Vanaf de eerste dag werken we aan integratie van de vluchtelingen.” Taalcursussen en onderwijs voor de kinderen zijn daar belangrijke middelen in.

Lamers en zijn college hebben er vertrouwen in dat die integratie vlot op gang zal komen. Zij constateerden dat velen in de stad zich de afgelopen maanden al aanboden om behulpzaam te zijn bij de ontvangst van de vluchtelingen. Ondernemers die wel stagiaires kunnen gebruiken, taaldocenten die zich aanboden, moskeeën die wilden tolken en zeker een honderd vrijwilligers. “Ik denk dat het een heel voorbeeldige opvang wordt”, aldus Lamers.

De gemeente organiseert aanstaande vrijdag verschillende informatiesessies voor ruim zeshonderd omwonenden van het voormalige Zadkine-schoolpand, een gebied waar ook druk gebouwd wordt. Deze mensen ontvingen vanmiddag een schrijven waarin Schiedam de plannen aankondigt.

Lamers gaat er vanuit dat de eerste nieuwe bewoners van de school zich in maart zullen melden.