Vlaardingen doet vuurwerk niet in ban

28-05-2021 Nieuws Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN – In Vlaardingen mag komende oud en nieuw als vanouds (behalve dan afgelopen jaarwisseling) vuurwerk worden afgestoken. Ok'e, het is nog vroeg, de zomer naakt, waar heb je het over... nou, de Vlaardingse gemeenteraad nam er onlangs een beslissing over.

Het werd eigenlijk niet eens spannend in de raad: de stemming viel uiteindelijk uit 24 tegen en negen voor. Tegen een vuurwerk-afsteekverbod wel te verstaan.

Zo valt het pleit bij onze buren heel anders uit dan hier in de stad, en ook in Rotterdam, waar het gekende vuurwerk komende jaarwisseling 'not done'. zal zijn.

Handhaven van een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk is een probleem want je kunt immers niet op elke plek tegelijk zijn als politie of handhavers, zo sprak de Vlaardingse burgemeester Bas Eenhoorn al voor de beraadslagingen uit. En daar brachten de raadsleden niet veel tegenin. 
Groen Links was en is voor een algeheel verbod maar kreeg weinig bijval. "Kort na de komende jaarwisseling worden er ook nog eens gemeenteraadsverkiezingen gehouden, dus politiek handig is het stemmen voor een verbod niet", zo berichten de collega's van Vlaardingen24. "Dat het zo leuk is, is voor ons geen argument om dan maar de andere kant op te kijken als het gaat om de schade die vuurwerk aanricht’’, was het inhoudelijk argument van Groen Links. 

Andere partijen die het woord ‘verbod’ in hun mond namen vonden dat dit dan maar landelijk geregeld moest worden en niet lokaal. Gezinspartij CDA wil het vooral ‘gezellig houden’, afsteken van vuurwerk moest gewoon kunnen en wie dat verantwoord doet moet geen slachtoffer worden van de raddraaiers, aldus het CDA. De PvdA en de Christen Unie/SGP pleitten al eerder voor het ‘Maassluisse model’; in die buurgemeente besloot de raad al eerder vuurwerk niet te verbieden.

Al met al lijkt dat er op uit te draaien dat Schiedammers die per se vuurwerk willen afsteken, op 31 december even op de fiets naar Vlaardingen moeten.Gerelateerd