Vlaardingen viert duizendjarig bestaan

03-05-2018 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN - De Slag bij Vlaardingen in 1018 is gewonnen en dat viert Vlaardingen! De westerburen houden op 15 en 16 juni een Stadsspektakel om het duizendjarig bestaan van hun gemeenschap te vieren.

De binnenstad verandert dan in het Flardinga van duizend jaar geleden. Bezoekers kunnen tijdreizen en meedoen. Zij kunnen meelopen in een overwinningsoptocht, maar ook de sportieve strijd aangaan. Middeleeuwse waren bekijken en kopen, eten om je vingers bij af te likken, dansen en genieten van muziek. Ook kunnen deelnemers zich vergapen aan een middeleeuwse trouwstoet, want twee stellen beloven elkaar eeuwige trouw tijdens het Stadsspektakel. Op het Vlaardingen 1018-popfestival staat zaterdagavond 16 juni Waylon op het podium.

Graaf Dirk III trekt op vrijdagavond 15 juni vanaf acht uur als overwinnaar van de veldslag in een zegetocht van het Hof naar het Veerplein. Na dit warme onthaal verruilt de graaf op het Veerplein zijn zwaard voor een gitaar om de rockopera Dirk III Superstar in gang te zetten. Vergezeld door Vlaardingse boeren en burgers, strijders en krijgers levert dit een show op met dans, zang en muziek. Aansluitend feest met de DJ’s van De Hitmachine.

Rondom de Grote Kerk vormen lange tafels de dinerzaal van het Stadsspektakel. Wie wil kan aanschuiven - na inschrijving - van een vijfgangenmenu met Flardinga Oerribbetjes en pittig geplukt pluimvee. In de Waalstraat, Fransenstraat en rond de Grote Kerk is er een middeleeuwse markt met marskramers, handelsreizigers en ambachtslui. Een Culturele Streekmarkt strekt zich uit over de Hoogstraat. Ook winkelcentrum Liesveld gaat op de historische toer met oude ambachten en een middeleeuwse kinderboerderij. Op zaterdag is er bij de Lijnbaan een middeleeuwse dierenschaar en een boogschietbaan.

Kinderen kunnen op zaterdagmorgen 16 juni meedoen aan de Flardinga 1018 Kids Run. Bij de Flardinga Obstacle Battle op zaterdag 16 juni op de Westhavenplaats kunnen volwassenen in teams tegen elkaar strijden met boomstammen rollen, dolle-stier-rijden en klim- en klauterpartijen.

De hele dag is het Veerplein het decor van het Vlaardingen 1018-popfestival, met onder anderen Bigband Jazz aan de Waterweg, Popkoor Diamond, The Amazing Stroopwafels,  KD40 met Jan de Ligt, Funkanizers, Waylon en De Hitmachine.
 
In de Grote Kerk op de Markt is het vrije inloop bij optredens van voornamelijk middeleeuwse muziek. Een traditie herleeft hier met het wagenspel ‘Ontwapenende Strijd’. Het programma in de Grote Kerk eindigt met ‘Vlaardingen zingt!’. Alle Vlaardingers zijn welkom om bekende Nederlandstalige liederen uit volle borst mee te zingen. De organisatie nodigt iedereen uit om middeleeuws verkleed te feesten.Gerelateerd