Vlaardinger opgepakt voor afpersing na hack

28-05-2020 Nieuws Redactie/Vlaardingen24


VLAARDINGEN - Een achttienjarige Vlaardinger is gisteren door rechercheurs van het Cybercrimeteam in Noord-Holland aangehouden. De verdenkingen tegen hem: phishing, het hacken van Snapchat-accounts en sextortion, een vorm van afpersing van tenminste twintig vooral jonge mensen.

De verdachte wordt morgen voorgeleid voor de rechter-commissaris. Hij is opgepakt nadat het Cybercrimeteam sinds een dikke maand te maken kreeg met een toenemend aantal aangiften van slachtoffers die meldden dat hun Snapchat-accounts waren gehackt.

Het onderzoek van de rechercheurs maakte duidelijk dat de aangevers na het hacken werden afgeperst. Hij ging geraffineerd te werk: de Snapchat-accounthouders werden verleid om op een link te klikken, zogenaamd om te kunnen zien of ze in een Coronabesmet gebied zaten. Als er op die link werd geklikt, dan moest er opnieuw worden ingelogd met het Snapchat-account. Die link bleek dan een phishing-link te zijn, waardoor de hacker over het volledige account van het slachtoffer kon beschikken.

Daarna volgde een vorm van sextortion. De hacker dreigde bijvoorbeeld privéfoto’s (al dan niet seksueel getint) te verspreiden op het internet of hij dreigde het Snapchataccount nooit meer terug te geven aan het slachtoffer, wanneer er niet betaald werd (met geld of in bitcoins) of wanneer het slachtoffer geen naaktfoto van zichzelf zou sturen. In deze zaak hebben de bij de politie bekende slachtoffers voor zover bekend geen gehoor gegeven aan de eisen van de hacker. In meerdere gevallen heeft de hacker privéfoto’s aan contacten van de slachtoffers doorgestuurd om zijn dreiging kracht bij te zetten.

Op dit moment weet de politie van meer dan twintig slachtoffers. Zij wonen allemaal in Noord-Holland. Bekend is dat sommige van hen zeer aangedaan zijn door deze vorm van criminaliteit. 

Gisteren doorzocht het Cybercrimeteam de woning van de verdachte in Vlaardingen, in bijzijn van een rechter-commissaris. Tijdens de doorzoeking werden diverse digitale gegevensdragers zoals telefoons, laptops en computers in beslaggenomen.