Vlaardingse politie waarschuwt voor vals geld

24-11-2016 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – De Vlaardingse politie waarschuwt voor vals geld. "Helaas worden ook in Vlaardingen regelmatig slachtoffers gemaakt’’, zo stelt de politie op haar Facebookpagina. UIteraard vind dat valse geld ook makkelijk zijn weg naar Schiedam.

Veel oplichters geven het valse geld uit in kleine winkels en drukke horecagelegenheden. Maar ook tweedehands verkoopsites worden vaak misbruikt om vals geld uit te kunnen geven.

Vals geld komt meestal voor in biljetten van vijftig euro, hoewel ook andere coupures voorkomen. Officiële bankbiljetten worden gedrukt met dikke inkt die op het speciale papier ligt. Als je met je nagel over het biljet glijdt, kun je de inkt ‘voelen’. Bij geprinte (en dus valse) biljetten is dit vaak niet zo; deze voelen dus glad aan. Elk bankbiljet is voorzien van een hologram dat van kleur verandert als het biljet gekanteld wordt. Tevens moet er altijd een goed zichtbaar watermerk aanwezig zijn op een bankbiljet. Wanneer je een biljet tegen het licht houdt, moet het watermerk goed zichtbaar zijn. Dit zijn slechts enkele makkelijk te herkennen echtheidskenmerken.

"Voorkom dat u slachtoffer wordt en kijk zelfs eens bewust naar het briefgeld in uw portemonnee’’, zo adviseert de politie. "Mocht u toch een vals bankbiljet hebben gekregen, geeft het dan niet opnieuw uit. U zadelt een ander met het probleem op en bovendien is het strafbaar.’’ Beter is het aangifte te doen bij de politie. "Want mogelijk kan de dader gepakt worden en kunt u de oplichter aansprakelijk stellen voor de schade." De politie is bereikbaar via 0900-8844. "Hebt u de oplichter nog in beeld, bel dan meteen 1-1-2."Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date