Categorieën

Service

Vliegveld in top honderd stikstof- en ammoniakuitstoters

Vliegveld in top honderd stikstof- en ammoniakuitstoters
Nieuws

Vliegveld in top honderd stikstof- en ammoniakuitstoters

  • Redactie
  • 05-04-2022
  • Nieuws
Vliegveld in top honderd stikstof- en ammoniakuitstoters

REGIO - De top honderd van stikstof- en ammoniakuitstoters is gepresenteerd. Daarin is ook het Rotterdamse vliegveld terug te vinden. Sowieso zijn er veel Rotterdamse uitstoters in de lijst te vinden.

Minister Van der Wal heeft op verzoek van de Tweede Kamer twee lijsten gepubliceerd van bedrijven die de meeste stikstofoxiden en ammoniak uitstoten. Stikstofoxiden en ammoniak zijn veroorzakers van het stikstofprobleem en hierdoor ontstaat schade aan natuurgebieden. De lijst gaat over uitstoot in 2019.

In de top honderd is de Rotterdamse luchthaven op plek 78 te vinden. De emissie - uitstoot - is 76143,59 kilo. Ter vergelijking: Schiphol, dat op plek twee in de lijst staat, heeft een emissie van 3634504,67 kilo. Dat is meer dan 47 keer zoveel als het Rotterdamse vliegveld. In de top honderd staat Tata Steel in IJmuiden op nummer één, met een uitstoot die de rest ruim overtreft: 6034424,89 kilo.

Er waren in 2019 in totaal 52.439 vliegbewegingen op de luchthaven in Rotterdam, tegenover 496.826 op Schiphol. Dat is tien keer zoveel, terwijl de uitstoot een heel stuk hoger is, namelijk die ruim 47 keer.

Er staan veel Rotterdamse bedrijven in de top honderd: 29 bedrijven komen voor in de uitstootlijst. Ook bedrijven in Moerdijk staan meermalen in de lijst.

In mei komt er een overzicht waarop alle natuurgebieden te vinden zijn waar iets moet gebeuren. Die analyses moeten tussen eind 2022 en april 2023 klaar zijn.