Voorjaarsactie Sam’s Kledingactie bestemd voor Congo

17-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Tot twaalf uur vanmiddag staan de deuren van kerkgebouw De Ark in Groenoord open voor Sam's Kledingactie.
 
Het is een van de punten waarop vandaag de kledinginzameling in Zuid-Holland wordt gehouden. "Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel", aldus een bericht. "Deze keer is er gekozen voor hulp aan de democratische republiek Congo voor betere leeromstandigheden voor schoolkinderen.

Voor Sam’s Kledingactie zijn vandaag veel vrijwilligers aan het werk, net als door het jaar, als kleding en schoenen bij elkaar worden gebracht. In De Ark wordt vandaag 'Coronaproof' gewerkt. "Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden mogen zij helaas niet aannemen", aldus de kennisgeving.

De actie wordt dezer dagen met name gevoerd voor mensen in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat land worstelt al jaren met de gevolgen van extreme armoede en continue oplaaiende conflicten. Hierdoor gaan 5,2 miljoen kinderen niet naar de basisschool. Het grootste deel van hen is meisje: drie op de tien meisjes gaan niet naar school. Gebrek aan geld om voor de school te betalen is de belangrijkste reden dat kinderen niet naar school gaan. Ze worden vaak thuisgehouden om op hun kleinere broertjes of zusjes te passen, voor het huishouden te zorgen of om op het land te werken. Ook als ouders ziek worden of overlijden, is het oudste kind vaak vanzelfsprekend verantwoordelijk voor de rest van het gezin. Daarbij zijn de omstandigheden op de scholen (gebrek aan bankjes en sanitaire voorzieningen) ook een belangrijke reden om niet naar school te gaan of op school te blijven. Omdat de slechte staat van de scholen en beperkte voorzieningen voor een groot deel debet aan het feit dat kinderen niet naar school wil Cordaid hulp bieden.

Samen met de gemeenschappen in onder andere de stad Kananga, in de provincie Kasaï Centraal, zal de hulporganisatie in totaal 25 scholen en klaslokalen renoveren en worden waterpunten en sanitaire voorzieningen aangelegd. Cordaid verwacht dat door de bouw van sanitaire voorzieningen en de rehabilitatie van klaslokalen de leeromgeving van kinderen duurzaam verbeterd.