Voormalig SBM-bestuurder veroordeeld

24-07-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Opnieuw is een (voormalig) bestuurder van SBM Offshore veroordeeld voor corruptie. Didier Keller, tussen 2004 en 2008 aan de leiding van het Schiedamse bedrijf, werd in Zwitserland veroordeeld voor het omkopen van ambtenaren in Angola.

De Fransman, tegenwoordig wonend in Portugal, kreeg een straf van 24 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en een boete van 430.000 euro. De rechter acht bewezen dat hij vanaf februari 2005 bijna zeven miljoen dollar inzette om te voorkomen dat ambtenaren in de olierijke staat Angola de uitvoering van contracten door SBM Offshore in de weg zouden staan. Een bestuurder van het staatsbedrijf Sonangol kreeg bijvoorbeeld in vier termijnen in totaal vierhonderdduizend dollar betaald. Dat gebeurde toen oliemaatschappij BP werk door SBM wilde laten uitvoeren. Met de omkoping werd voorkomen dat de Sonangol-bestuurder gebruik zou maken van zijn mogelijkheden om daar tussen te gaan staan.

Keller gaat niet in beroep en werkte al mee aan de strafzaak. Hij werkte mee aan het strafprcoes en legde justitie uit hoe de omkoping geschiedde. Onder nogal wat opdrachten tot betaling stond zijn handtekening. Zijn straf wordt algemeen als mild gezien.

Eerder werden de opvolger van Keller, Tony Mace en marketingdirecteur Robert Zubiate veroordeeld voor gesjoemel. Mace kreeg drie jaar cel in de Verenigde Staten. Hem werden betaling van honderdtachtig miljoen dollar in Angola, Brazilië en Equatoriaal-Guinea aangerekend.Gerelateerd