Categorieën

Service

Voormalige Huisman-dochter Tocardo in surseance

Voormalige Huisman-dochter Tocardo in surseance
Nieuws

Voormalige Huisman-dochter Tocardo in surseance

  • Redactie
  • 04-01-2018
  • Nieuws
Voormalige Huisman-dochter Tocardo in surseance

De turbines in de Oosterscheldekering; foto: Tocardo

DEN OEVER - De Nederlandse ontwikkelaar van turbines voor getijdenenergie, Tocardo International in Den Oever, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Deze surseance is door de rechtbank in Alkmaar verleend. Dit meldt het bedrijf. Mr. Alexander Claus is tot bewindvoerder benoemd.

Tocardo werd afgelopen jaren gezien als grote belofte voor de opwekking van duurzame energie. Het bedrijf ontwikkelt turbines die eb en vloed gebruiken voor de opwekking van elektriciteit, te vergelijken met windmolens, maar dan onder water. Het bedrijf werd vooral bekend door de plaatsing van vijf turbines in de Oosterschelde in 2015.

Het bedrijf was tussen 2012 en 2016 voor een belangrijk deel eigendom van het Schiedamse bedrijf Huisman. Omdat de kosten van de ontwikkeling van de turbines veel hoger uitvielen dan verwacht, stootte Huisman het belang in de zomer van 2016 weer af. Een pakket van 46 procent van de aandelen werd destijds overgenomen door het Canadese Tribute Resources. De Canadezen maakten in augustus bekend ook de resterende aandelen over te nemen. Nu blijkt dat die transactie niet doorgegaan is.

Oprichter en directeur Hans van Breugel bevestigt ook de gang van zaken met Tribute. "We zijn er met Tribute, die ons ook financieel zou ondersteunen, uiteindelijk niet uitgekomen. Dat is een van de redenen dat we nu in deze situatie zitten." Ook blijkt een uitgifte van obligatieleningen ter waarde van vijf miljoen euro in mei te zijn mislukt.

Tocardo heeft een grote technologische voorsprong op haar concurrenten in Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Canada, zo stelt Van Breugel. “Het zou ontzettend jammer zijn als deze door gebrek aan solide investeerders verloren gaat”, zegt hij. "Nederland is een fantastisch innovatieland en moet dit ook blijven, getijdenenergie hoort daar bij.”

De vraag naar stroom uit getijde neemt volgens hem toe, en daarmee ook de vraag naar het benodigde werkkapitaal om projecten te financieren. "De implementatie van de innovatie hangt altijd sterk af van regeerakkoorden, die voor onze sector de laatste kabinetsperiodes niet voldoende waren." Met de juiste steun kan Nederland volgens Van Breugel zijn technologische voorsprong in het opwekken van groene energie uit getij behouden. "Wij zoeken naar kapitaal om samen de wereldmarkt te kunnen veroveren met dit stukje Hollands Glorie."