Categorieën

Service

Voortaan twee opties voor stemmen

Voortaan twee opties voor stemmen
Politiek

Voortaan twee opties voor stemmen

  • Redactie
  • 16-08-2016
  • Politiek
Voortaan twee opties voor stemmen
SCHIEDAM - Schiedam zal in de toekomst een wisselend aantal stembureaus hebben, afhankelijk van de verwachte opkomst en de moeilijkheidsgraad van het tellen van de stemmen.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten, naar aanleiding van een evaluatie van de gang van zaken bij het raadgevend referendum over de Oekraïne. Tijdens dat referendum op 6 april waren minder stembureaus over dan te doen gebruikelijk: zestien 'normale' bureaus en één mobiele post. In eerdere verkiezingen openden ongeveer dertig stembureaus hun deuren op verkiezingsdag.

Aanleiding daartoe was het feit de de rijksoverheid in eerste instantie een lagere vergoeding beschikbaar had. Bovendien was het tellen tijdens het referendum eenvoudig: meer smaken dan 'ja', 'nee' en ongeldig waren er niet. Met minder stembureaus zou de stad dus toekunnen. In de evaluatie blijkt deze inschatting correct geweest: "Er hebben zich als gevolg van het kleinere aantal stembureaus geen problemen of extreme rijvorming voorgedaan op de dag van het referendum", aldus het college. Waren er op het drukste stembureau, op Krona, bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 2205 stemmers, tijdens het referendum waren dat er 1901, met dus minder plekken om te stemmen elders in de stad. Verder bleek 'in een enkel geval' een kiezer in verwarring toen deze uit gewoonte de gang naar het stembureau maakte en voor gesloten deuren kwam te staan.

De ervaringen met het mobiele stembureau noemt het college positief. Het verplaatsen ging eenvoudig. Dat er maar 132 stemmen werden uitgebracht bij het mobiele bureau had vooral te maken met 'de late communicatie over de plaatsen en tijden van het mobiele stembureau'. B&W denken te weten dat de Schiedammers moeten wennen aan nieuwe situaties. "We zien het mobiele stembureau als een aanvulling op de dienstverlening en denken na over andere locaties en mogelijkheden voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Zo gaat het mobiele stembureau vanaf vijf uur 's middags het altijd drukke stembureau Krona ontlasten."

Het college stelt nu voor om afhankelijk van verwachte opkomst en telproces te kiezen uit de inzet van ongeveer dertig bureaus of zestien bureaus. Plus dus een mobiel bureau. De volgende verkiezingen zijn naar verwachting op 15 maart volgend jaar.