Vooruit met die klok - zomertijd gaat in

28-03-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Vannacht gaat de zomertijd weer in. Officieel om twee uur, ook al zullen er weinig mensen zijn die dat in wakkere toestand meemaken, laat staan die dan gelijk de klokken verzetten. Voor wie twijfelt of de klok voor- of achteruit gezet moet worden hebben: voorjaar = vooruit met die klok.

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok dus een uur vooruit te zetten, dat wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt). In de zomer komt de zon zo vroeg op dat het al licht is, terwijl de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten lijkt de zon later op te komen en weer onder te gaan. Hierdoor is het 's morgens langer donker en blijft het 's avonds juist langer licht. De periode van daglicht komt zo beter overeen met de periode waarin de meeste mensen wakker zijn. De gedachte achter zomertijd is dat men zo zou kunnen bezuinigen op (elektrische) verlichting. Het energiebesparende effect van zomertijd is echter omstreden.

In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd; ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Ongeveer zeventig landen doen wat wij ook hier doen: die verzetten twee keer per jaar de klok. In de Europese Unie loopt de zomertijd van de laatste zondag van maart tot de laatste zondag van oktober.


Gerelateerd