Categorieën

Service

VVD winnaar Schiedamse Kinderverkiezingen

VVD winnaar Schiedamse Kinderverkiezingen
Politiek

VVD winnaar Schiedamse Kinderverkiezingen

  • Redactie
  • 15-03-2017
  • Politiek
VVD winnaar Schiedamse Kinderverkiezingen

Wethouder Gouweleeuw met naast haar Bas en Hanke en rechts in beeld Femke en Fatimah; foto's: Hanna de Vries

SCHIEDAM - De Schiedamse Kinderverkiezingen zijn gewonnen door de VVD. De liberale partij kreeg negentien procent van de stemmen. Zij deed het maar nipt beter dan Denk, dat achttien procent behaalde.

D66 kwam als derde uit de stembus met zestien procent van de stemmen, gevolgd door Groen Links met vijftien procent. Relatief goed ligt de Partij voor de Dieren bij de Schiedamse kinderen (uit groep zeven en acht) met een score van elf procent van de stemmen. In totaal 1332 kinderen brachten hun stem vandaag uit.

Om de stembus vol te krijgen reed de bus van Lentiz Life als mobiel stembureau langs de Schiedamse scholen. Alle kinderen in de oudste klassen van de basisschool mochten hun stem uitbrengen - enkele kinderen die deze week op het schoolbuitenhuis in Oosterhout bivakkeren stemden vorige week al. Wethouder Nathalie Gouweleeuw van Jeugdzaken maakte de uitslag vanmiddag bekend in het Wennekerpand.

Zij prijsde de aandacht die er de afgelopen weken op de Schiedamse scholen is gegeven aan de Tweede Kamerverkiezingen. "Wat vind ik belangrijk voor Nederland?", was daarbij een belangrijke vraag. "Hoe wil ik dat Nederland eruit ziet en welke partij hoort daarbij?", daarmee gingen de kinderen aan de slag.

De antwoorden daarop zijn anders van kind op kind. Bas gaf aan op Groen Links te hebben gestemd vanwege hun standpunten over vluchtelingen, Fatimah steunt Denk met haar stem omdat die partij 'goede plannen heeft voor buitenlanders en moslims'. Hanke gaf haar stem aan Marianne Thiema van de Partij voor de Dieren omdat zij haar heeft geinterviewd een grote groep Schiedamse kinderen een bezoek bracht aan de Tweede Kamer. De drie waren samen met Femke vandaag aanwezig bij de bekendmaking van de uitslag en werden door pers en wethouder bevraagd.

De kinderen denken dat de uitslag van de Schiedamse Kinderverkiezing behoorlijk af zal wijken van die van de landelijke - 'echte' - stembusgang van vandaag. Al was het maar omdat 'we nog lang geen 50-plus zijn', aldus Bas. Volgens hem is het ook belangrijk dat over vluchtelingen 'de goede dingen in het nieuws komen'. Femke liet haar stem (op D66) afhangen van de standpunten van die partij over discriminatie. "Discriminatie en pesten is niet fijn." Fatimah hecht veel belang aan de bestrijding van armoede en overwoog daarom lang te stemmen op de PvdA, maar gaf haar stem uiteindelijk aan Denk omdat de omgang met moslims en buitenlanders voor haar toch net iets zwaarder weegt.

Wethouders Gouweleeuw onderstreepte het belang van politieke vorming bij jonge mensen. De stad wordt volgens haar ook leuker als de stem van de kinderen wordt gehoord. "Die stem is net zo veel waard als van een volwassene; misschien nog wel meer, want jullie zijn de toekomst, het is jullie land."

Ps. Na publicatie van dit artikel is de passage over het mobiele stembureau gewijzigd.