Waagschalen zijn terug in de Waag

21-06-2016 Nieuws Redactie

SCHIEDAM – Lange tijd zijn de middeleeuwse waagschalen uit de Waag bewaard in de historische collectie van het Stedelijk Museum Schiedam. Dat is een goed besluit geweest, want na de restauratie van de Waag hebben de waagschalen hun oorspronkelijke plek teruggekregen en het geeft aan de Waag een bijzonder cachet.

De Schiedamse smederij Rookbaard heeft de bij de waagschalen behorende balans opnieuw gesmeed. Het bedrijf aan de Buitenhavenweg 140 heeft ook de waagschalen gerestaureerd, in samenwerking met de Restauratiewerkplaats voor molenbouw aan de Elzensteeg 2. De herplaatsing van de balans is mogelijk gemaakt met donaties uit particuliere fondsen. 

Waarom dit historische element zo van belang is? De Waag is een authentiek Schiedams monument, het was ooit een handelscentrum gebouwd tegen de Grote Kerk aan. Het rijksmonument is met grote precisie verbouwd naar een ontwerp van HP architecten, het architectenbureau van Manou Huijbregts en Pelle Poiesz. Bij de opening vanmiddag zei Poiesz dat de gemeente als opdracht had meegegeven om authentieke details te combineren met vernieuwende elementen. “Met respect voor de geschiedenis is een inspirerend en modern informatiepunt ontstaan, waar de stad zich aan de bezoekers van de stad presenteert. In de Waag krijgt het I-Punt S’DAM zijn plek, dat is de voormalige VVV, tezamen met de Stichting Promotie Schiedam (SPS) die er kantoor gaat houden”, aldus Poiesz. 

De restauratie van de Waag is financieel mogelijk gemaakt door de gemeente Schiedam en het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Zij vonden het belangrijk om tot een inrichting te komen die de bezoekers verrast, zodat het een punt van samenkomst kan worden. “De Waag is het startpunt om Schiedam te beleven”, zegt Annemieke Loef, directeur van SPS.

De commissie Welstand & Monumenten had als eis ingebracht, dat er afstand moest zijn tussen de nieuwe inbouw en de historische gevel van de Waag. “Door het plaatsen van een binnenwand op de eerste en tweede verdieping en het openen van de vloeren, profiteren alle ruimtes van de lichtinval”, aldus de architect. Duurzame installaties zorgen voor een goed binnenklimaat en energiezuinigheid. De binnenmuren vertellen de geschiedenis van de Waag", benadrukt Poiesz.


Gerelateerd