Waarom is 't eerste uur in Stadserfgarage niet gratis?

25-02-2019 Nieuws Kor Kegel

Gerhard de Kok wil dat de parkeergarage van de gemeente ook het eerste uur gratis wordt

SCHIEDAM – Gerhard de Kok is weer eens in de pen geklommen. De gemeenteraad had al een poosje niet van hem gehoord, maar plotseling duikt hij op met een vraag die veel meer mensen hadden kunnen stellen: waarom is de parkeergarage van het stadskantoor niet het eerste uur gratis?  

Gerhard de Kok, vermaard brievenschrijver aan het Nieuwe Stadsblad en aan het gemeentebestuur, tevens tijdelijk raadslid in 2012 voor Gemeente Belangen Schiedam, constateert tot zijn tevredenheid dat de parkeergarages ABC en Passage het eerste uur gratis zijn. Hij vindt dat prachtig en natuurlijk goed voor de winkeliers, want met oplopende parkeerkosten bovenop de boodschappen kiezen veel autorijders toch liever voor buurtwinkelcentra waar je gratis kunt parkeren.  

Het gratis eerste uur was er niet van meet af aan in de Passagegarage en de garage bij Albert Heijn, Blokker en C & A (ingang Kreupelstraat). Het eerste uur gratis parkeren werd in de ABC met een aanloopje ingevoerd. Als je boodschappen had gedaan bij AH, kon je je ticket in combinatie met een AH-kaartje in de automaat invoeren en dat kon je zonder te betalen wegrijden. Het AH-kaartje is al een tijd niet meer nodig, omdat je binnen de zestig minuten gratis kunt wegrijden, ongeacht waar en of je boodschappen hebt gedaan.  

Ook in de Passagegarage (ingang Koemarkt) hoeven bezoekers pas na een uur te betalen. Overal elders in de binnenstad geldt het parkeertarief vanaf de eerste minuut. Ook in de parkeergarage van het Stadserf (ingang Overschiesestraat). Maar dat vindt Gerhard de Kok onbegrijpelijk en frustrerend. Hij vraagt het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad wat de reden is dat de gemeente niet meegaat in het eerste uur gratis laten parkeren.