Wall of Fame als eerbetoon aan Schiedamse topsporters

13-08-2019 Nieuws Kor Kegel

Nou, Nouchka komt er vanzelfsprekend op!

SCHIEDAM – Een Wall of Fame voor Schiedamse sporters van naam en faam is een stap dichterbij, nu burgemeester en wethouders laten weten dat er een locatie wordt gezocht en dat er criteria worden vastgesteld welke sporters wel en niet op de muur komen.

De gemeenteraad had daar zes weken geleden eensgezind om verzocht, op initiatief van CDA, VVD, Progressief Schiedam, GroenLinks en de eenpersoonsfractie van Anneke Post. Hun motie werd unaniem aangenomen. De raad verzocht het college van B & W om een actieplan voor een Wall of Fame op een voor iedereen zichtbare plek in de stad.  

Geen Walk of Fame dus, met handafdrukken van beroemde mensen op het plaveisel (zoals op de Schiedamsedijk in Rotterdam), maar een muur als eerbetoon aan de uit Schiedam afkomstige topsporters. Hoe die muur eruit zal zien, is iets om te onderzoeken, maar het college ziet mogelijkheden om sport en cultuur hier te verbinden (lees: inschakeling van Schiedamse kunstenaars bij de vormgeving en inrichting van de muur). “Belanghebbenden vanuit de sport- en cultuursector zullen hierbij betrokken worden”, schrijft het college aan de gemeenteraad.  

Foto’s? Gebeeldhouwde bustes? 3D-prints van gewonnen prijsbekers? Het is allemaal nog niet duidelijk. Het kostenplaatje zal wel een rol spelen – daar vroeg de gemeenteraad ook om.  

De raad constateerde dat Schiedam een stad is die sport en het sporten een warm hart toedraagt en dat er in Schiedam sporters zijn geboren of zijn gaan wonen die in hun sport uitzonderlijke prestaties hebben verricht, soms zelfs op Europees, wereld- of Olympisch niveau. De raad vindt ook dat succesvolle sporters als ambassadeur van Schiedam op een positieve manier bijdragen aan het imago van de stad en daarom ook zelf geëerd mogen worden.

Bovendien, sporters zijn een voorbeeld voor jongeren en ze zetten de jeugd aan om ook te gaan sporten. Schiedam kent al de jaarlijkse verkiezing van Sporter van het Jaar. Maar de raad wil dat ook sporters die niet een titel wonnen en toch iets uitzonderlijks presteerden op de Wall of Fame mogen prijken.

Den Haag, Almere, Stadskanaal, Cuijk, Gouda en ook gemeenten in Vlaanderen doen zoiets al. De Schiedamse raad wil heldere criteria. Voorbeelden? Sporters moeten minimaal op nationaal niveau topsport hebben bedreven. Ze moeten in Schiedam zijn geboren of hier wonen of hebben gewoond. Ze moeten lid van een Schiedamse club zijn geweest. De raad sprak zich er niet over uit of het alleen om nog levende topsporters uit Schiedam moet gaan, maar ook dat kan een punt van nadere uitwerking zijn.