Wapens inleveren zonder vervolging - volgende week kan het

06-10-2021 Nieuws Redactie

De opbrengst van een eerdere inleveractie in Schiedam in 2019; foto: politie Schiedam


SCHIEDAM - De politie en gemeente in Schiedam voeren actie om wapens, met name messen, van straat te halen. Volgende week is het mogelijk zonder vervolging of boete van messen en slag- of stootwapens af te komen.

Politie en gemeente willen daarmee een halt toeroepen aan het groeiende wapengebruik in de stad. "Wapenbezit leidt eerder tot het gebruik van het wapen, met alle gevolgen van dien voor het slachtoffer én voor de dader", aldus de initiatiefnemers. "Met de inleveractie dragen we uit dat wapens niet het juiste antwoord zijn op het beslechten van conflicten. En met het afromen van het wapenbezit dragen we bij aan een veiliger samenleving voor jong en oud."

De mogelijkheid om een wapen in te leveren wordt geboden vanaf aanstaande maandag, een week lang. Zij kunnen worden ingeleverd op het politiebureau op het Bijdorpplein, waar het messen en slag- en stootwapens betreft. Dit kan anoniem. Ook het inleveren van deze wapens namens iemand anders is mogelijk.

Wie een vuurwapen wil inleveren, wordt gevraagd daartoe eerst een afspraak te maken via T: 0900 - 8844. De politie (in burger) haalt het vuurwapen dan op; hier dus geen sprake van anonimiteit. In principe, aldus de aankondiging, zal ook bij het inleveren van vuurwapens, of munitie of explosieven, geen strafrechtelijke vervolging plaatsvinden. "De politie voert wel een onderzoek uit naar het vuurwapen om na te gaan of het bij een misdrijf gebruikt is." Diegeen die het wapen inleverde krijgt een uitslag van dit onderzoek. "Mocht het vuurwapen wel bij een misdrijf gebruikt zijn, dan krijg je alsnog de status van verdachte. "Gerelateerd