Warme start van Net Niet Genoeg in nieuw onderkomen

21-02-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Een aangename verrassing was voor de mensen van stichting Net Niet Genoeg de opkomst afgelopen woensdag bij de feestelijke opening van hun nieuwe onderkomen in de Van Deventerstraat. “75 Tot honderd mensen heb ik wel langs zien komen”, aldus Natasja Westmaas, coördinator van het vrijwilligersinitiatief.

De opening vormde de feestelijke bekroning van een paar weken hard werken om het pand gereed te maken voor de ontvangst van de pashouders, die voor het eerst op 18 maart verwacht worden. Ooit pakte Net Niet Genoeg twee keer per jaar uit met een NNG-dag, maar dat zijn er tegenwoordig tien per jaar. Het verklaart ook waarom Net Niet Genoeg 1280 vierkante meter ruimte wist te vullen in de Blauwe Brug, waar het begon, en in het nieuwe pand toe kan met 330 meter – aan de Strickledeweg waren dat er 550.

“Maar dit is natuurlijk een kantoor geweest”, aldus Westmaas, met meerdere ruimtes en dus veel muren. Daar tegen kan prima een rek of kast. “Mensen denken dat we hier tenminste zo veel ruimte hebben als aan de Strickledeweg.”

Een duidelijke verbetering is de staat van het pand. “Het is hier warm, we hebben een goed toilet en koffie en thee en meer hebben we niet nodig.” Dat is beduidend anders dan in het vorige pand, ‘waar het koud was en lekte en de wc’s smerig waren’. “Daar zei je echt niet tegen de mensen die spullen kwamen brengen: kom gezellig even zitten voor een bakkie koffie.”

Reden genoeg dus voor een feestje, na een lange periode van onzekerheid en overgang. De afgelopen weken zijn de vrijwilligers – tien vaste krachten plus drie maatschappelijk stagiairs – bezig geweest met het inrichten van de ruimtes en rekken. Er ligt genoeg om op 18 maart de gasten te kunnen ontvangen, maar inbrengen kan altijd: iedere woensdag en donderdag, tussen zeven en negen ‘s avonds. Artikelen waaraan vooral behoefte is? “Dameskleding in de kleine maatjes, herenkleding ook, beddengoed, dus overtrekken en lakens, en ook serviesgoed gaat hier hard”, aldus Westmaas. “We worden vanwege de beperkte ruimte wel steeds kritischer in wat we aannemen, geen kleinmeubelen meer bijvoorbeeld, maar weggooien doen we niets. Als we dalijk in juni/juli onze laatste weggeefdag hebben voor de zomer, dan gaan daarna de winterkleren naar stichting Pintilie.” Zo gaan er ook spullen van NNG naar stichting Babyspullen en ‘t Goed.

Een speciaal dankjewel was er woensdag – uitgenodigd waren alle ‘warmharttoedragers’ - voor de mensen van de Lions, die zich bijzonder hebben ingezet voor NNG, ‘met name bestuurlijk’. Heel blij was Westmaas met een mooi bloemstuk van B&W, ‘gaaf!’.

Helemaal gesettled, of nog te wensen? Nou, te doen valt er altijd nog wel – ‘het is net zoals thuis als je verhuist’ - maar veel werk is gebeurd. Op 21 maart wordt in het kader van NL Doet (een week na de eigenlijke datum, die kwam beter uit) en met Yets Foundation, de achterplaats van het pand aangepakt. Dat wordt dan mogelijk getransformeerd tot een aardig terras. Want om donateurs van spullen en de vrijwilligers te koesteren, is het zaak om ze een beetje in de watten te leggen met een fijne plek en een goede sfeer. Dus: ze zien de Schiedammers graag komen, bij stichting Net Niet Genoeg, daar in het nieuwe pand.

De Stadsdichter Schiedam maakte voor de gelegenheid een gedicht, dat hieronder te vinden is.

Bekijk de foto'sGerelateerd