Watertaxi over de Schie en waterstation bij nieuwe uitgang station Centrum

07-07-2020 Nieuws Redactie

Afbeelding: een idee voor een ultralage taxiboot zoals is opgenomen in het rapport van Projectbureau Vrolijks

SCHIEDAM - De gemeente heeft het 'Projectbureau Vrolijks' uit Breda een advies laten uitbrengen over de mogelijkheden die de Schie en de andere wateren in de stad bieden om watertoeristen naar de stad te trekken. Het adviesbureau ziet met name kansen voor het versterken van het varen met sloepen. Ook wordt in het rapport gesproken van een nieuwe uitgang van station Schiedam Centrum aan de westzijde. Daar kan ook een 'waterstation' in de Schie worden aangelegd. Een taxiboot kan dan de nieuwe woonwijk Schieveste en het gelijknamige hotel met het station en de binnenstad verbinden.

In het rapport 'Kansen op de Schie voor de stad aan de Schie' schijft het Projectbureau Vrolijks: "Tussen Hotel Schieveste en de binnenstad beperken vijf zeer lage bruggen de doorvaart. Deze zullen altijd een belemmering vormen voor doorvaart en vervoer over water. Met het plan om het station aan de westzijde een uitgang te geven verandert het gebied onder de grote bruggen van een non-plek in een plek waar functies samenkomen. Inpassen van een ‘waterstation’ maakt toeristisch vervoer over water mogelijk en biedt ook een versterking van de koppeling van het hotel, de woonwijk Schieveste en de binnenstad. Water verbindt (straks) de stad met het hotel, het station en de 3500 woningen van Schieveste." 

Om niet alle bruggen opnieuw te moeten bouwen, maar een watertaxi toch mogelijk te maken zal er een boot met een ultralage kruiphoogte gebouwd moeten worden. "Schiedam heeft met haar lage bruggen van tachtig centimeter in gesloten toestand een flinke beperking in de stad. Bedienen van deze bruggen voor iedere rondvaartboot of watertaxi verstoort het verkeer. Een onderzoek naar de mogelijkheid om een boot te bouwen met een zeer lage kruiphoogte, waar mensen als het ware diep zitten om onder de bruggen door te kunnen, is de moeite waard", aldus het adviesrapport.Gerelateerd