Wennekerpand krijgt zonnedak

07-06-2015 Nieuws Redactie

SCHIEDAM -  Het Wennekerpand krijgt zonnepanelen. Intiatiefnemer is het Schiedams Energie Collectief (SEC). Dat wil 350 panelen plaatsen.

Het zonnedak kost 140.000 euro, een bedrag dat bij elkaar moet worden gebracht door particulieren en instellingen uit Schiedam. SEC roept hen op te investeren in het project. Het wil graag dat de panelen in eigendom komen van zo veel mogelijk Schiedammers, omdat deze dan ook profiteren van de opbrengsten aan zonne-energie. 

Die opbrengsten zijn naar verwachting zo'n 70.000 kWh per jaar. Dat is ongeveer de helft van het totale verbruik van het Wennekerpand zelf. Dat cultuurverzamelgebouw profiteert ook van de panelen, want de energiekosten zullen fors lager uitpakken. Het geld dat wordt bespaard, kan ten goede komen aan de exploitatie van het pand. Daarin vinden onder meer Ballet- en dansstudio Schiedam, Wenneker Cinema en het Centrum Beeldende Kunst onderdak.

SEC heeft voor het Wennekerdak een toezegging van het ministerie van Economische Zaken op zak. Volgens de regeling Stimulering Duurzame Energie (SDE) garandeert de overheid de opbrengst van de opgewekte energie. SDE is een exploitatiesubsidie; de investering in de plaatsing van de panelen moet door de deelnemers worden gedragen.

SEC begint na de zomer met de financiering van het Wennekerdak. SEC claimt - mede vanwege de gegarandeerde opbrengst - dat een rendement van 3,3 procent op het ingelegde geld reëel is.


 

 

 

 

 Gerelateerd