Werk aan de overdracht Hoekse Lijn begonnen

01-04-2017 Nieuws Redactie

SCHIEDAM - De laatste trein moet zo nog rijden, bovenlangs, over het nu nog spoor-spoor naar Vlaardingen en Hoek van Holland. Maar de werkzaamheden bij station Schiedam-Nieuwland zijn al begonnen - en zorgden zojuist voor een verkeersafsluiting.

Bij Prorail, beheerder van het spoor, is het dit weekend volle bak gaan om samen met aannemers 25 kilometer spoor van de Hoekse Lijn tussen Schiedam en Hoek van Holland los te koppelen van het hoofdspoorwegnet. Ruim honderd spoormedewerkers zijn hiermee bezig. Te beginnen direct na de laatste rit vannacht, en door tot waarschijnlijk maandagochtend. Ze halen de spanning van bovenleidingen, technische ruimtes en wisselverwarmingsinstallaties. Ook wordt de bediening van de twee bruggen overgedragen en worden zo’n twintig overwegen buiten werking gesteld. Daarvoor moeten de spoorbomen in de open stand worden vastgebonden, zodat het verkeer hier geen hinder van ondervindt. Na de werkzaamheden komt het spoor dan in handen van de gemeente Rotterdam, die het spoor ombouwen tot metrolijn voor gebruik door de RET.

De meest symbolische handeling is het weghalen van zo’n tien meter rails en bovenleiding bij de aftakking vanaf Schiedam, tussen het hoofdrailnet van Prorail en het toekomstige metrotracé van de RET. Daarmee is tot het allerlaatste moment gewacht, zodat spullen die nodig zijn voor de aanleg van de metroverbinding nog via het spoor konden worden aangevoerd.

Zodadelijk stappen genodigden en spoor- en treinfans op de feestelijke laatste rit naar Hoek van Holland. Tijdens de historische rit blikken de laatste treinreizigers op deze route samen terug op de rijke historie van de 125-jaar oude spoorverbinding.

Volgens de planning doet Prorail via de notaris maandagochtend 3 april om vijf uur ’s ochtends afstand van de Hoekse Lijn.Gerelateerd