West krijgt eigen tijdschrift

21-06-2019 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – De stad kent vanaf vandaag een heel nieuw tijdschrift: S'dam-West Magazine. Voor ieder die iets wil weten over – het leven – in west uiteraard.

De 5500 exemplaren liggen al opgestapeld, klaar voor verspreiding door de vrijwilligers die via De Erker daarvoor geworven zijn. Alle huishoudens tussen Nieuwe Haven en Vlaardingerdijk – plus Slachthuisbuurt – krijgt het blad ergens de komende dagen in de bus.

Voorop, op de cover, zoals dat heet, staat Bobby Scheepe, wijkregisseur. Zij zal vanmiddag ook het eerste exemplaar in ontvangst nemen, als het blad in De Erker ten doop wordt gehouden.

Dat is al twee keer 'De Erker', en dat wijkcentrum speelt dan ook een belangrijke rol in de ontstaansgeschiedenis van S'dam-West Magazine. “Toen de Bewonersvereniging Schiedam-West in augustus vorig jaar zijn laatste blad uitgaf, beseften we hier dat er wel wat nieuws voor in de plaats moest komen”, vertelt Bea van Ette, hoofdredacteur van het blad. Een wijk heeft behoefte aan info, zoals het lijf aan bloed: de verschillende onderdelen van een lokale samenleving moeten verbonden worden, eerst door informatie om van elkaar te weten.

De wijk Groenoord kent al sinds enige jaren een eigen 'wijktijdschrift', en dat blad werd het voorbeeld voor west. “Alleen is het in Groenoord de gemeente en het Wijkondersteuningsteam dat het blad uitgeeft, en hier een onafhankelijke redactie.” Dat zijn woorden die Van Ette graag uitspreekt; ze is iemand met ervaring in het bladen maken – bij Nijgh Periodieken, de grote Schiedamse uitgever van ooit bijvoorbeeld het Handboek voor de Nederlandse Pers – en weet hoe belangrijk het organiseren van verantwoordelijkheden is, om voor langere tijd een stevige uitgave neer te zetten. Anders dan bij het Groenoord Magazine is het niet de gemeente die het blad betaalt, maar is het ook de wijk zelf. Vooralsnog. “Dit eerste nummer is door De Erker betaald, maar we hopen dat ook de gemeente bij zal dragen.” Dat hoeft de onafhankelijkheid van het blad wat haar betreft niet in de weg te staan.

Over de kosten van S'dam-West Magazine wil Van Ette zich niet uitlaten. Feit is dat behalve de drukkosten – te schatten op een cent of zeventig, tachtig per stuk – ook de kosten voor een professionele opmaker moeten worden gedekt. De vrijwilligers, inclusief Van Ette, zijn wat ze zijn: vrijwilligers. Dat betekent niet per se 'amateuristisch'. Behalve Van Ette werkt 'een Neerlandicus' aan het blad, die het heerlijk vindt om teksten foutloos te krijgen, en zo zijn er meer mensen verbonden aan het blad die lol hebben in het houden en uitschrijven van een interview, of het heerlijk vinden bepaalde zaken uit te diepen. “Zo staat er in dit nummer bijvoorbeeld een artikel over lantarenpalen”, aldus Van Ette. Je moet er maar op komen, maar het zegt iets over de creativiteit van de zeven vrouw-man sterke redactie. 'Infotainment' is een woord dat Van Ette graag huldigt om het karakter van het blad te treffen. Informatie over ontwikkelingen, portretten van inspirerende mensen, maar ook grappige en leerzame verhalen. “In het volgende nummer komt vast een verhaal over de verschillende scholen in de wijk, wat hun kenmerken zijn, op welke kinderen ze mikken.” Informeren van de wijk over de wijk, daar gaat het steeds over. “Om te weten over de plek waar je woont. Om je je er thuis te laten voelen.” 'Hé, dat is leuk', moet zo ongeveer de reactie zijn van de lezer, aldus Van Ette. Dan zal de hoofdredacteur trots zijn op haar kindje. Maar eigenlijk is ze dat nu al...

Twee keer per jaar zal er zo'n blad in west op de deurmat of in de brievenbus ploffen. Ergens tussen de 24 en 36 pagina's dik, met reclames van bedrijven uit de wijk. “Hans van der Stap met name heeft daar veel werk van gemaakt. En nu al hoorden we van bedrijven die het jammer vonden dat ze het blad gemist hebben.” Maar op iedere extra advertentiepagina komt er een redactionele pagina bij, aldus Van Ette. In december komt het volgende nummer, waarvoor dus nu al door de redactie de eerste ideeën zijn uitgewerkt.

Maar eerst nummertje een. Om toch al een beetje uit de school te klappen: dat nummer kent verhalen over 'de bakker' in de Liduinastraat en de pizzeria/ijsboer op het Rubensplein, over De Buurtvrouw en het WOT, over de herinrichting van de openbare ruimte in de wijk en Cultuur Borrelt, maar ook interviews, met Rinus Dingler, Rietje van de Broek, Jan Harte en Lesley Hillebrand. En Bobby Scheepe dus.

De presentatie van S'dam-West Magazine is vanmiddag om vijf uur in De Erker. Iedereen uit west – en ook van elders: welkom!Gerelateerd