West krijgt nieuwe biebvoorziening

04-06-2018 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Er komt op termijn een nieuwe uitleenvoorziening voor boeken in Schiedam-West. Dat stelt directeur Theo Schilthuizen van Bibliotheek Schiedam naar aanleiding van het bericht van sluiting van de bieb in De Erker.

Pop Up Tv maakte vanmorgen het plan tot sluiting als eerste bekend. Op vrijdag 13 juli is de dependance van de bibliotheek in de Aleidastraat voor het laatst open.

Dan zal er nog geen vervangende voorziening voor het lenen van boeken zijn in west, zo stelt Schilthuizen. Er wordt wel aan gewerkt. “We zijn in gesprek.” Volgens hem zijn scholen en bijvoorbeeld een organisatie en gebouw als De Buurtvrouw ook zeer geschikt als onderkomen voor een uitleenvoorziening. “Overigens is het niet De Buurtvrouw waarmee we spreken.” Hij wil geen naam noemen, 'om de onderhandelingspositie goed te houden'.

Bibliotheek Schiedam gaat zich meer richten op 'programmeren in de wijken', aldus Schilthuizen. Dat behelst dus meer dan het uitlenen van boeken, maar bijvoorbeeld ook het organiseren van leescafés en lezingen. “Alles wat te maken heeft met lezen, leren, informeren, kennis en informatie, kunst & cultuur en ontmoeting & debat”, aldus Schilthuizen. Het betreft de vijf wettelijke kerntaken. Dat nieuwe beleid kan ook leiden tot nieuwe uitleenpunten.

De samenwerking tussen bibliotheek en wijkcentrum, die sinds vier jaar bestaat, heeft zich volgens Schilthuizen in de loop der tijd ontwikkeld. “Dat leidt er nu toe dat we voor een andere programmering kiezen. Maar de samenwerking was prachtig en we hebben er veel van geleerd.” Hij ontkent dat sprake is van 'bonje'.

De ontwikkeling met 'programmeren in de wijken' leidt er volgens de bieb-directeur niet toe dat Bibliotheek Schiedam ook in andere wijken kiest voor het stoppen met bestaande dependances. “Sterker nog, in oost gaan we een nieuwe voorziening openen.” In een bijgebouw van de Singelschool zal de bieb twee lokalen gaan delen met Brede School Academie. Aan het begin van het nieuwe seizoen zal daar een feestelijke opening zijn.


Gerelateerd