West meest inbraakgevoelig

19-06-2020 Nieuws Redactie/Schiedammer Online


SCHIEDAM - Het grootste risico op een woninginbraak in Schiedam loop je momenteel in Schiedam-West. Het postcodegebied 3117 heeft op dit moment het cijfer 5 op de Inbraakbarometer, die wordt berekend door verzekeraar Interpolis.

In de andere woonwijken ligt het berekende cijfer in de barometer op 3 of 4, beide als een 'laag' inbraakrisico gezien door de verzekeraar. Deze barometer heeft een schaal van 1 tot en met 10.

Het cijfer wordt berekend op basis van onder meer demografische gegevens van de wijk en inbraakstatistieken zoals aantal inbraken in de laatste drie maanden, aantal inbraakpogingen in de laatste drie maanden en aantal dagen sinds de laatste inbraak. De barometer kan door ieder worden ingezien.

Het inbraakrisico volgens deze barometer is de afgelopen maanden in geheel Nederland aanzienlijk gedaald. Door de Coronacrisis waren er meer mensen thuis, wat het voor inbrekers moeilijker maakte om in te breken. "Het aantal inbraken stijgt weer. Na een historische daling als gevolg van de Coronamaatregelen neemt de kans op een woninginbraak voor het eerst sinds de start van de Coronacrisis weer toe", zo meldt Interpolis. "Afgelopen week was het aantal meldingen van inbraak bij de politie al 51 procent hoger dan drie weken daarvoor, toen het aantal inbraken het dieptepunt bereikt had. Het aantal postcodes met een hoog inbraakrisico is verdubbeld, laat de Inbraakbarometer zien. De stijging is het grootst in Noord-Holland en Zuid-Holland", zo meldt de verzekeraar.

Als deze trend doorzet, voorspelt Interpolis dat het inbraakrisico over drie weken weer op het oude niveau zit. Youri van der Avoird, binnen Interpolis verantwoordelijk voor de Inbraakbarometer: "De toename die we zien in het aantal inbraken loopt parallel aan de versoepelingen van het RIVM. We weten dat ‘van huis zijn’ een belangrijke voorspeller is voor het inbraakrisico. Dat zie je bijvoorbeeld ook terug in ‘inbraakseizoenen’ zoals de vakanties en de feestdagen. Daarnaast is het aantal inbraken dat de afgelopen dagen gemeld is bij de politie een belangrijke graadmeter voor het inbraakrisico. We zien vaak dat er in een korte periode meerdere keren in een buurt wordt ingebroken, meestal zo’n vijf of zes keer in korte tijd. De toename in politiemeldingen, zien we dan ook direct terug in de risicoscores van de Inbraakbarometer."Gerelateerd