Westvest ligt bezaaid met schors platanen

10-08-2018 Nieuws Kor Kegel

De plataan vermomt zich als een soldaat. Foto: Patrick Wanders

SCHIEDAM – De Westvest lijkt wel geasfalteerd met boomschors. De platanen langs de Nieuwe Haven zijn uit hun bast gesprongen, althans, vooral de takken hoger in de bomen vertonen ontzettend veel kale plekken. Het wegdek is geregeld grijs, groen, geel en bruin gekleurd, maar als ’s ochtends het verkeer weer op gang komt, raken heel veel stukken schors verpulverd en merk je er minder van dat de platanen en het wegdek doen denken aan de camouflagekleding van Nederlandse soldaten.  

Platanen ‘vervellen’ om de zoveel tijd, maar ditmaal kan de extreme droogte van de afgelopen weken als oorzaak worden gezien van een versnelde ‘lawine’ van plakken schors. Toch gebeurt zoiets vaak juist na een goeie regenbui die volgt op een periode van droogte. Dan krijgen de schorsplaten net het duwtje om los te raken. Inderdaad lagen na de eerste buien nog veel meer schubben bast op de kade van de Nieuwe Haven en de rijbaan en trottoir van de Westvest. 

De platanen zullen zich goed herstellen. Het afwerpen van hun strakke omhulsel is een soort van reiniging en bevrijding.