Who’s afraid of Charlie Stevens?

02-07-2016 Nieuws Redactie

Foto: Salih Kilic

SCHIEDAM - Charlie Stevens, de ernstig autistische zoon van actrice en theatermaker Romana Vrede staat centraal in een stuk, een 'levend kunstwerk'.

Vrede en Club Gewalt presenteren dit de komende twee weken in de Nolet Loodsen. Huub Laurens verzorgde de filmbeelden.

Charlie is een kind van dertien. Met een sterke fysiek, maar mentaal als een kind van twee. Vrede: “Laatst kreeg hij een woede-uitbarsting, achterop de fiets bij zijn vader. Een van de begeleiders loopt een hersenkneuzing op. Als ik de brief van de advocaat zie, word ik koud. ‘Mijn cliënt is letsel aangedaan door uw kind.’ Mijn kind, mijn gevaarlijke kind. Het is waar, hij werkt je zo naar de grond. Hierna hebben de begeleiders een tijdje alleen met een helm gewerkt, hoewel ik dat verschrikkelijk vond.”

Vrede vertelt in haar voorstelling over de grillige, beproefde liefde voor haar zoon en voor de plaats die ze voor hem bevecht in onze samenleving. “Ik ben een kunstenaar. Wij kunstenaars staan anders in het leven. Kunst gaat over dat gebied in onze verbeelding waar de ruimte volledig vrij is. Zo kijkt Charlie ook naar de wereld, helemaal onbevangen. Toen ik dat begreep, begreep ik Charlie ook veel beter.”

'Who’s afraid of Charlies Stevens?' is een voorstelling gemaakt uit dans, film en muziektheater. De non-verbale expressie voert de boventoon in deze voorstelling. Bij elke voorstelling is er een randprogramma, variërend van voor- of nagesprekken met de makers tot lezingen van autismespecialisten, zorgverleners, ouders en politici. Alle informatie is gebundeld op de website van de voorstelling: www.projectcharlie.nl.

Gerelateerd