Wie goed doet...

05-02-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Auke de Jong uit het Fries Bears had even zijn hoop in de mensheid opgegeven. Maar Bram Klaassen uit Schiedam zorgde er mede voor dat de Friese kinderboerderijhouder het leven weer van de zonnige kant zijn. 

Terwijl hij en zijn medewerkers ook druk zijn met de inrichting van de nieuwe winkelruimte in de Hof van Spaland (zie hier), vond Klaassen de tijd om ook in Friesland zonnepanelen op het dak van een kinderboerderij te plaatsen.

Het zit zo: Auke de Jong heeft een kinderboerderij in het Friese Bears. Hij wilde zonnepanelen op het dak hebben en sloot daarvoor een lening af van ruim vijftienduizend euro. Leverancier Op naar Groen van Theo van Beek deed echter niet wat het bedrijf moest doen, namelijk: leveren. De zonnepanelen kwamen er niet. Het tv-programma Opgelicht berichtte er drie weken geleden over.

De Jong kreeg het dubbel voor de kiezen: geen panelen, maar wel een af te lossen lening. Hij kwam in de financiële problemen en zag geen andere optie dan dieren te verkopen. In Opgelicht was te zien dat hem dat niet in de koude kleren ging zitten.

De beelden op tv zetten veel mensen in het land aan tot actie. Hooi en voeding werden aangeboden, net als geld. De belangstelling hielp ook om betrokken partijen als de bank hun voorwaarden te laten versoepelen.

En ook Klaassen meldde zich. Hij trok zich het lot van Auke de Jong zo aan dat hij onder zij collega's en concurrenten een oproep deed om de Fries bij te staan. Dat resulteerde in veel bijval van leveranciers uit de branche en andere bedrijven. Zodoende kon Klaassen toch in Bears zonnepanelen installeren. Sinds een paar weken werken de panelen op het dak en kan de energierekening van de kinderboerderij omlaag. De jong is dolblij. "Het leven lacht me weer toe."

Hierboven de reportage van Opgelicht.

Bekijk de foto'sGerelateerd