Wijkagent waarschuwt voor oplichting via sociale media

06-02-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – Mitchell Scheers, voormalig wijkagent in Schiedam-Oost en nu werkzaam in Vlaardingen, waarschuwt op Instagram zijn volgers voor een vorm van oplichting via dat medium.

Zoals hij het vertelt lijkt het allemaal heel eenvoudig en denk je ‘daar trap ik toch niet in!’ maar de praktijk leert anders. “Je wordt benaderd door iemand die zich voordoet als een vriend of vriendin of familie, ook met diens foto”, vertelt Scheers. Die persoon vraagt om jouw telefoonnummer.

“Wat kan iemand daarmee?”, denkt de politieman voor zijn volgers. Nou: “Personen zeggen in het bericht al: ‘ik stuur een code’. Vaak is dat de verificatiecode van Whatsapp, en als je die code doorstuurt kunnen ze jouw Whatsapp overnemen. Wat er dan gaat gebeuren? Dan krijgt je weer die vriend in nood: dat iemand zegt ‘pap of mam ik heb weer geld nodig’. Joh, nooit geld overmaken zonder dat je iemand überhapt heb gezien en gesproken.”

De fraude houdt zichzelf in stand. Want: “Wat ze ook kunnen doen is een nieuwe account aanmaken onder jouw naam. Vervolgens krijg jij via Whatsapp een of ander vaag linkje, wat de Instagramresetknop is. Dan kunnen ze een nieuw account aanmaken met jouw gegevens en dan doen ze zich voor bij al jouw volgens: ‘joh, ik heb een nieuw account; voeg me even toe’ en vervolgens gaan ze bij al die volgers weer hetzelfde trucje doen: ‘wat is jouw telefoonnummer?’ en dan begint het hele riedeltje weer opnieuw”, aldus Scheers. “Niet intrappen”, is zijn dringende advies waarmee veel ellende kan worden bespaard.

Gerelateerd