Willem-Alexander op werkbezoek in Bospolder-Tussendijken

20-02-2019 Nieuws Redactie

Koning Willem-Alexander met de burgemeester en de stadsmarinier op de Mathenesserweg; foto's: RVD


ROTTERDAM - Koning Willem-Alexander was gisteren dicht in de buurt: hij bracht een werkbezoek aan Bospolder-Tussendijken, tussen de Mathenesserweg en de Vierhavenstraat in Rotterdam.

Hij deed dat op uitnodiging van burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het bezoek stond in het teken van de relatie tussen veiligheid en sociale weerbaarheid, wonen, wijkvernieuwing, jeugdzorg en ondernemerschap, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

"De wijk Bospolder-Tussendijken kent grote uitdagingen op het gebied van veiligheid, werk en wonen", aldus de RVD. "Het verbeteren van de veiligheid door middel van een samenhangende aanpak is een van de prioriteiten van de gemeente Rotterdam. Hiervoor heeft de gemeente stadsmariniers aangesteld, die bewoners en instanties in hun wijk aan elkaar verbinden, problemen opsporen en daarvoor concrete, praktische en zichtbare oplossingen zoeken."

De koning sprak tijdens het bezoek met enkele van deze stadsmariniers over hun functie en aanpak en de moeilijkheden die zij in hun werk ondervinden. Tijdens een wandeling over de Mathenesserweg ontmoette hij bewoners die bij de transformatie van de wijk een grote rol spelen. Door middel van een app-groep, een website en een twitteraccount is een actief netwerk van bewoners in Bospolder-Tussendijken ontstaan, dat de leefbaarheid in de wijk in de gaten houdt, zo meldt de RVD.

Aansluitend bracht Willem-Alexander een bezoek aan het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond. Dit is een regionaal samenwerkingsverband van organisaties die werken aan opsporing, vervolging en zorg. De koning kreeg een toelichting op de werkwijze van het veiligheidshuis, waar onder meer de gemeente Rotterdam, politie, het Openbaar Ministerie, Jeugdbescherming en het gevangeniswezen nauw met elkaar samenwerken. Jaarlijks komen hier 23.000 arrestanten in beeld, waarvan bij tweeduizend sprake is van complexe problematiek. Voor hen is een gezamenlijke aanpak op maat vereist, waarbij hun thuissituatie intensief wordt betrokken.

Vervolgens sprak de koning op basisschool De Valentijn met de ‘Onwijze Moeders’. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ worden moeders van jonge kinderen in de ouderkamer van de school geholpen bij de opvoeding. Het bezoek werd afgesloten met het bijwonen van een driehoeksoverleg van de stuurgroep Veilig In De Wijk. De driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie praat in dit overleg regelmatig met wijkbewoners over hun zorgen op het gebied van veiligheid en gezamenlijke oplossingen.

Bekijk de foto's


Gerelateerd