Winkeliers binnenstad: actie tegen raddraaiers

19-06-2019 Nieuws Redactie

Archiefbeeld


SCHIEDAM – Er moet paal en perk worden gesteld aan crimineel en asociaal gedrag in de Schiedamse binnenstad. Winkeliers willen dat de gemeenteraad daar werk van maakt en de tijd neemt om naar het ongenoegen te luisteren dat leeft onder de middenstand in het centrum.

De winkeliers zijn daarover een petitie begonnen die zij gisteravond op een Stadserf-bijeenkomst toelichtten. Eddy Silva, vorig jaar namens SLV kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen, signaleerde dat Schiedam sinds twee jaar in de top 10 van steden in het land met de meeste criminaliteit staat, dat de misdaadcijfers volgens de berichten teruglopen maar dat er veel Schiedammers zijn die zich niet veilig genoeg voelen om aangifte te doen, of het nut daarvan niet zien. “Zijn jullie bereid om koffie te gaan drinken in de stad, om te gaan werken aan sociale cohesie?”, vroeg Eddy Silva de raadsleden.

Manuela ten Kortenaar, manager van het Kruidvat voor zeventien winkels in het district Waterweg/Westland, signaleert een toename van de problemen, met name in Schiedam. “Alleen al in onze zaak in de Lange Kerkstraat kregen we in december vier keer te maken met een knokpartij.” Volgens haar gaat het om klanten van allerlei pluimage die willen stelen en als dat niet lukt of als ze gesnapt worden, stennis schoppen.

De politie laat in dergelijke gevallen vaak lang op zich wachten, gaf een bewaker van de winkel, gisteravond ook aanwezig, aan. Als raddraaiers door de politie worden opgepakt is er de officier van justitie 'die dat van tafel veegt'. “Dan krijgen wij vervolgens die mensen achter ons aan. Dat leidde tot angst onder personeel, waardoor Ten Kortenaar zich al genoodzaakt zag mensen over te plaatsen naar andere filialen.

Het beeld is divers: het zijn niet vaste personen of groepen die voor overlast en erger zorgen. “Deze week waren de sloten van onze winkel dichtgelijmd.” Er hangen 'kerels' rond in de parkeergarage, die ook 'onder wordt geplast'. Al met al moet er iets gebeuren, aldus Ten Kortenaar. “Voor mijn personeel maar ook voor de winkelende klant, die anders Schiedam-Centrum links laat liggen, en dat zou met het mooie centrum heel vervelend zijn.”

Wat er volgens manager en bewaker moet gebeuren is 'meer blauw op straat'. Het feit dat zelfs een bewaker lang aan het lijntje wordt gehouden als hij Lichtblauwe Brigade of politie belt, zorgt voor ergernis. “In die tien minuten moet ik ook een knokpartij sussen en de mensen in de winkel een goed en veilig gevoel geven", aldus de winkelbeveiliger van het bedrijf Maat, door Kruidvat ingehuurd.

De petitie die door ondernemers uit De Nieuwe Passage is begonnen is volgens Silva opgepakt door winkeliers uit het ABC-complex en 'rondom de Lange Nieuwstraat'. “In de Passage ondertekenden alle winkeliers, met uitzondering van Douglas en Dirk van den Broek. Dat is hun goed recht, maar heb ik mijn baas wel laten weten”, aldus Silva, die zelf bij Dirk van den Broek werkt.Gerelateerd