WOT's krijgen niet meer zorgvragen in Coronatijd

10-04-2021 Nieuws Redactie


SCHIEDAM – De Wijkondersteuningsteams (WOT’s) hebben in 2020 in totaal 3211 Schiedammers ondersteund. Dat meldt burgemeester Cor Lamers in zijn regelmatige Corona-update aan de raad.

Lamers vertelt dat zowel door bewoners als door medewerkers van de WOT’s de persoonlijke contacten worden gemist. Ook al zijn bewoners die niet op afstand geholpen kunnen worden na een afspraak wel welkom op de kantoren van de teams. “Noodzakelijke huisbezoeken of gesprekken op scholen gaan zoveel mogelijk door.”

De ruim 3200 mensen die werden geholpen maakten deel uit van 2236 (zorg)trajecten die afgelopen jaar zijn begonnen. Dat is een vergelijkbaar aantal met het jaar 2019. “Corona heeft hier dus geen invloed op gehad”, aldus de burgemeester. “Wel duurt het langer voordat een traject is afgerond. Hier is de invloed van Corona wel merkbaar. Het werken op afstand vraagt meer van bewoners en van medewerkers, waardoor een traject langer kan duren.”

Lamers constateert dat ‘nog’ geen duidelijke toename van het aantal hulpvragen bij de WOT’s door jongeren is waar te nemen. “In het afgelopen jaar (maart 2020 tot maart 2021) zijn circa 650 jongeren met een hulpvraag bij de WOT’s terechtgekomen.” Wel lijkt het erop dat de problematiek waar jongeren mee komen wel ernstiger wordt. “Ook signaleren de wijkteams dat er al langer sprake is van een toenemende wachttijd voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Dit betekent dat deze jongeren langer ondersteund worden in het WOT.”Gerelateerd