Yarden Beukenhof is duurste crematorium

24-04-2019 Nieuws Kor Kegel

Op de Monuta-lijst komt Beukenhof als duurste in de regio naar voren

Dit artikel bevat een belangrijke correctie. Aanvankelijk was ook het crematorium in Maassluis genoemd, maar de bedragen blijken van een bijna overeenkomstige website te komen. SCHIEDAM – Een crematie is Schiedam het duurst. Van alle crematoria in de onmiddellijke nabijheid steekt Yarden Beukenhof erbovenuit.  

Voor een technische crematie rekent Beukenhof in Schiedam dit jaar 856 euro. Een technische crematie wil zeggen zonder de aanwezigheid van nabestaanden en zonder faciliteiten zoals het gebruikmaken van de aula. Een crematie met gebruik van de aula kost bij Beukenhof 1472 euro.

Een technische crematie is met 525 euro het goedkoopst in crematorium Sint Laurentius in Rotterdam: Een crematie mét faciliteiten is het goedkoopst bij crematorium Hofwijk nabij Overschie met 975 euro. Het is wel zo dat Hofwijk dertig minuten uittrekt voor de uitvaartplechtigheid en Beukenhof drie kwartier.  

De verschillende begraaf- en crematiekosten blijken uit het jaarlijks onderzoek van Monuta onder 1684 begraafplaatsen en 85 crematoria. Schiedam24 heeft de cijfers opgevraagd voor dit deel van Zuid-Holland. Het levert een vergelijking op tussen de vier crematoria in Rotterdam en Schiedam, te weten Hofwijk aan de Delftweg 230 in Rotterdam-Overschie, Yardenhuis aan de Maeterlinckweg 101 in Rotterdam-Zuidwijk en het rooms-katholieke Sint Laurentius aan de Nieuwe Crooswijkseweg 123 in Rotterdam-Crooswijk en Yarden Beukenhof aan de Burgemeester Van Haarenlaan 1450 in Schiedam. 

Een technische crematie kost bij Yarden Beukenhof zoals gezegd 856 euro, bij Hofwijk 731 euro, Yardenhuis 612 euro en bij Sint Laurentius 525 euro. 

Een crematie met publiek en aula kost bij Yarden Beukenhof en Yardenhuis Rotterdam 1472 euro, bij Sint Laurentius 1013 euro en bij Hofwijk 975 euro. Voor die bedragen mogen de aanwezigen bij de twee Yardens drie kwartier blijven en bij Hofwijk en Sint Laurentius een half uur. Sint Laurentius is het enige dat een toeslag rekent voor de asbestemming: 85 euro.  

Monuta heeft ook de bedragen verstrekt die op de 26 begraafplaatsen in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis, Westland, Midden-Delfland en Rotterdam worden gerekend voor een algemeen graf, een eenpersoonsgraf en een tweepersoonsgraf. Beukenhof staat voor een eenpersoonsgraf op de vijftiende plaats met 3550 euro. Het duurst zijn de zes begraafplaatsen in Westland met 4579 euro, gevolgd door de drie begraafplaatsen van Midden-Delfland à 4310 euro, de twee begraafplaatsen van Maassluis à 4285 euro en Sint Laurentius à 3680 euro en dan Beukenhof.  

Voor een algemeen graf is Westland het duurst met 1782 euro op alle zes de begraafplaatsen, gevolgd door Beukenhof met 1635 euro, gevolgd door Midden-Delfland met 1395 euro en Maassluis met 1452 euro. Van een aantal Rotterdamse begraafplaatsen en de twee Vlaardingse (Emaus en Holy) heeft Monuta de cijfers niet van een algemeen graf.  

Een tweepersoonsgraf is het duurst op de protestantse begraafplaats Hillegersberg (6840 euro), gevolgd door Emaus (5825 euro) en de twee begraafplaatsen in Maassluis (5811 euro). Dan volgen Westland (5588 euro), begraafplaats Holy (5126 euro), Sint Laurentius (5085 euro) en Midden-Delfland (5036 euro). Een tweepersoonsgraf is op Beukenhof dus betrekkelijk goedkoop (4675 euro), maar de goedkoopste zijn de acht gemeentelijke begraafplaatsen van Rotterdam. Hier kost een tweepersoonsgraf 3914 euro.  

Er is nog wel een opmerkelijk verschil in looptijd. In Midden-Delfland bestaat een graf minimaal 25 jaar, op Beukenhof slechts vijftien jaar. Op alle andere begraafplaatsen is de looptijd twintig jaar. Van Vlaardingen en Hillegersberg is de grafduur niet bekend.  

Tot zo ver de gegevens van Monuta voor onze directe omgeving. Monuta heeft landelijk onderzoek gedaan en komt tot de conclusie dat de consumenten voor een graf in Zuid-Holland het duurst uit zijn, gevolgd door Utrecht en Noord-Holland. De goedkoopste begraafplaatsen zijn te vinden in Limburg, gevolgd door Noord-Brabant en Friesland. Dat betekent overigens niet dat meer mensen in deze provincies kiezen voor een begrafenis. Vorig jaar werd 87 procent van de overleden inwoners van Limburg gecremeerd. In geen enkele andere provincie was het percentage zo hoog.  

De kosten voor een gemeentelijke begraafplaats in Nederland zijn dit jaar ongeveer twee procent toegenomen ten opzichte van 2018. De goedkoopste begraafplaats van Zuid-Holland is te vinden in Rotterdam. De duurste begraafplaats is te vinden in Papendrecht. Zuid-Holland is op plek negen te vinden in de lijst van gemiddelde kosten van een gemeentelijke begraafplaats.  

Monuta constateert dat er grote verschillen zijn in de graf- en crematiekosten per Nederlandse gemeente. In Groningen zijn de kosten voor een graf het hoogst (7306 euro), in Losser het laagst (733 euro). Een crematie is in Amsterdam met 406 euro het goedkoopst, Berkelland en Zutphen zijn met 985 euro het duurst.  

De gemiddelde kosten voor een crematie in Zuid-Holland zijn 715,29 euro. De provincie staat op positie 5 in de lijst van gemiddelde crematiekosten per provincie. De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Kosten voor het grafonderhoud en grafrechten spelen hierbij namelijk geen rol. Gemiddeld kost een crematie in Nederland 747 euro. In de provincies Utrecht, Limburg en Zeeland zijn de kosten gemiddeld het laagst. In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn de kosten gemiddeld het hoogst. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste crematie is 579 euro. Vorig jaar koos 65 procent van de nabestaanden voor een crematie van hun dierbare. Eerder was dat zestig procent. Veel mensen leggen voor hun overlijden al vast wat zij willen: begraven of cremeren.  

Monuta is sinds 1923 specialist op het gebied van afscheid en beschikt inmiddels over ruim honderd vestigingen en meer dan anderhalf miljoen verzekerden in Nederland. Monuta regelt uitvaarten, sluit uitvaartverzekeringen af en is een partner voor het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen.


Gerelateerd