Yarden in problemen na afketsen overname

30-09-2020 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Yarden verkeert in serieuze problemen. Branchegenoot Dela maakte gisteren bekend af te zien van een overname.

Yarden is uitvaartverzekeraar en eigenaar van begraafplaats De Beukenhof.

Het bedrijf liet vandaag in een reactie op het afketsen van de overname door Dela weten dat polishouders niet hoeven te vrezen dat uitvaarten niet kunnen worden uitgevoerd.

Dela en Yarden kondigde in oktober aan dat de eerste de laatste zou overnemen. Zie dit artikel. Yarden, dat zo'n miljoen polishouders heeft, kwam in problemen omdat het voorheen verzekeringen afsloot in natura. Die geven verzekerden het recht op ‘een verzorgde uitvaart’, zonder verdere bijbetaling. Omdat de uitvaartkosten zijn gestegen, moet Yarden al lange tijd toeleggen op deze polissen. Vorig jaar besloot het bedrijf daarom de algemene voorwaarden aan te passen: de jaarlijkse kostenstijgingen zouden voortaan worden doorberekend aan de verzekerden.

Een kleine groep verzekerden was niet akkoord en vocht het plan aan bij de rechter. Die stelde hen twee weken geleden in het gelijk. Dat betekent dat Yarden honderden miljoenen extra moet reserveren, ook al gaat Yarden tegen de uitspraak in hoger beroep. Voor Dela zijn de mogelijke financiële consequenties echter reden af te zien van de overname.

Yarden stelt dat besluit te betreuren en zich te beraden over vervolgstappen. Mogelijk grijpt de De Nederlandsche Bank (DNB) in. De Wet financieel toezicht geeft DNB het recht om een stille curator aan te stellen bij een verzekeraar die niet aan de wettelijke kapitaaleisen voldoet. Een andere optie is dat DNB de teugels van het bedrijf echt overneemt en actief op zoek gaat naar een overnamekandidaat. Wanneer er geen oplossing wordt gevonden, kan echter ook een faillissement volgen.

De onderneming biedt werk aan ongeveer negenhonderd medewerkers en exploiteert ruim veertig uitvaartcentra, meer dan twintig crematoria en enkele begraafplaatsen.Gerelateerd