Zeekadetten presenteren trots hun RS-Quest

05-09-2017 Nieuws Redactie

Foto's: Zeekadetkorps Schiedam

ROTTERDAM – De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn al feestelijk van zichzelf, maar voor het Zeekadetkorps Schiedam werden deze editie van de trotse toogdagen van maritiem en logistiek kunnen op zijn niet-lullen-maar-poetsens, wel zeer opmerkelijk.

De Schiedamse kadetten presenteerden afgelopen weekend hun nieuwe RS-Quest zeilboot. Pal onder de 'Karel Doorman' van de de marine. “Zijn we als korps erg trots op”, aldus Martijn van Vliet, onderofficier van het korps.

Aan de Rotterdamse kade vond onder toeziend oog van meelevenden en meewerkenden de overdracht van de boot plaats. Zeekadet Jeroen Jacobs mocht het roer in ontvangst nemen, uit handen van de voorzitter van het Zeekadetkorps Nederland, Wijnand Kramer en Annette Schneeman, namens de stichting Maritieme Fondsen Nederland.

“Ook hebben duizenden mensen de boot kunnen bewonderen, en zelfs aan kunnen raken”, aldus Van Vliet. “Hoe geweldig is dat?!”

De RS-Quest is ontwikkeld door de Engelse 'Sea Cadets'. “Doordat we tijdens een uitwisseling in 2016 al een keer gezeild hebben met de Engelse schepen van dit type, was de keuze om er een aan te schaffen snel gemaakt”, aldus Van Vliet. Sponsoring door de stichting Maritieme Fondsen Nederland, tot stand gebracht door de landelijke vereniging van de zeekadetten, was het mogelijk om er een met korting aan te schaffen. 'Ook de gunstige voorwaarden van Aquavitesse uit Bruinisse, de dealer van RS-Sailing in Nederland, heeft bijgedragen.”

Zeilend terug naar Schiedam was er gisteren nog niet bij. “Was dat maar zo”, aldus korpscommandant Stephan Krol. “De tentoonstellingstour gaat nog even door. Aanstaande zaterdag zijn we met de Quest aanwezig op een bijeenkomst van de 'Ronde tafel 46 Schiedam'. En met de Brandersfeesten is de boot ze zien voor het Schiedamse publiek. Maar daarna gaat hij toch echt het water in.”

Op zondag 22 oktober organiseert het korps een open dag aan boord van hun eveneens nieuwe korpsschip Pontresina. Dan is de nieuwe zeilboot aan het werk te zien in de Wilhelminahaven.


Gerelateerd