Zeekadetten zoeken sponsors voor nieuw schip

17-05-2017 Nieuws Redactie

Proefvaren met de RS Quest in Engeland; foto: Zeekadetten Schiedam

SCHIEDAM – Zeekadetkorps Schiedam gaat geld inzamelen om een nieuwe zeilboot aan te schaffen. Het gaat om een zogenaamde RS-Quest, een nieuw type boot, in Engeland ontwikkeld in samenwerking met zeekadetten.

Met de RS-Quest kan sneller gezeild worden dan met de vletten die de zeekadetten nu in gebruik hebben. Dat kan ook al bij minder wind. De kadetten spreken van 'een nieuwe manier van zeilen'. “De RS-Quest, een robuuste polyester zeilboot, zet de nieuwste standaard in gebruik en belevenis voor onze leden, net zoals onze Beenhakkervletten dit deden 61 jaar geleden", aldus commandant Stephan Krol. "Ze is kleiner dan de Beenhakkervletten, kan gevaren worden met een veel kleinere bemanning en is daarnaast een ideaal instructievaartuig. De RS-Quest wordt een waardevolle aanwinst voor onze vloot.”

Het schip meet 4,29 meter bij 1,83 meter en kent een zeiloppervlak van 8,5 vierkante meter voor het grootzeil en 2,8 meter voor de fok. Met 190 kilo gewicht is het ook hanteerbaar voor de kadetten.

De boot kost 6500 euro, maar dankzij een subsidie van de Gemeenschappelijke Maritieme Fondsen kunnen de Schiedamse kadetten de nieuwe boot met een fikse korting aanschaffen, zo legt Krol uit. “We betalen er nu zelf drieduizend euro voor.”

Om dat bedrag bij elkaar te krijgen zoeken de zeekadetten sponsors. “En we besteden ook ons deel van de opbrengst van onze Oranje Collecte hieraan.” De komende veertien dagen houdt het korps een inzameling via deze site. Krol rekent erop dat de RS-Quest begin september, tijdens de Wereldhavendagen, bij het korps in gebruik komt.Gerelateerd