Zeker tien miljoen schade voor Damen

03-01-2018 Nieuws Redactie

Foto's: Durk-Jan Nederlof

SCHIEDAM – De omgewaaide brugkraan van Damen Shiprepair is total loss. De scheepswerf zal op zoek moeten naar een nieuwe kraan, een kostenpost die in de papieren zal gaan lopen.

Directeur Durk-Jan Nederlof van Damen Shiprepair & Conversion schat de schade van de omgevallen kraan alleen al daarom op tien tot twintig miljoen euro.

Daar komen de kosten van het opruimen van de kraan en gederfde inkomsten bij. “We zullen zeker driet tot vier weken bezig zijn met het opruimen”, stelt Nederlof. Hij denkt dat het een jaar zal duren eer de werf weer draait zoals tot vannacht.

Wat er precies gebeurd is blijft nog raadselachtig. Nederlof houdt het erop dat er sprake was van een windhoos. “Tussen drie en half vier waaide de kraan op. Mensen die ik sprake stellen dat het toen enige tijd heel hard heeft gewaaid.”

De brugkraan, een bekend element aan de Schiedamse horizon, staat al tientallen jaren en heeft menig storm overleefd. Er waren ook geen aanwijzingen dat er iets mis was met de constructie, aldus Nederlof. De kraan stond met het oog op de aangekondigd storm ook 'op de rem' en goed vastgezet, zo stelt hij.

Geluk bij een ongeluk is dat de kraan naar voren is gevallen. “Hij heeft eigenlijk niets geraakt.” Als de kraan de andere kant op was gevallen had hij het schip in dok geraakt, momenteel de Aeolus van Van Oord. Dan was de schade nog veel groter geweest, aldus Nederlof. Het werk aan het transport- en installatieschip uit 2014 wordt zo goed en kwaad als het kan de komende tijd verdergezet. “We zullen daartoe kraancapaciteit moeten inhuren”, aldus Nederlof. Het werk aan het schip is al te ver op streek om nog te verhuizen naar een van de andere werven van Damen.

De komende dagen wordt de exacte toedracht van het omwaaien van de brugkraan onderzocht en een begin gemaakt met het opruimen van het wrak. Daarbij zijn 'de buren' van Mammoet Salvage betrokken, net als andere gespecialiseerde bedrijven en vertegenwoordigers van de verzekering, aldus de Damen-directeur.

Gerelateerd