Zes nieuwe Gezellen benoemd door Jenevergilde 'het gulden Glaasje'

27-03-2022 Nieuws Jan Schrijver

Zes nieuwe gezellen van Jenevergilde 'het gulden Glaasje'.

SCHIEDAM - Na afloop van de ceremoniële benoeming van nieuwe gezellen en ridders van Jenevergilde 'het gulden Glaasje' vrijdagmiddag in de trouwzaal van het oude stadhuis werd er even tijd gemaakt voor een bordesfoto, met als publiek de goed gevulde terrassen op deze zonnige vrijdagmiddag.

Onder toeziend oog van burgemeester Cor Lamers benoemde de deken van het Jenevergilde 'het gulden Glaasje', Willeke Vester, nieuwe leden van het gilde. Het gilde heeft onder meer tot doel de tradities rondom de Schiedamse jenevertraditie in ere te houden. Nieuwe leden worden Gezellen genoemd. Willeke Vester: "De Gezellen zijn enthousiaste mensen die de stad, met zijn rijke Jeneververleden, willen promoten of die beroepshalve betrokken willen zijn bij het Jenevergilde." Bovendien kent het gilde Ridders. Dit zijn personen die door het gilde geëerd worden voor bijzondere verdiensten voor de Schiedamse jenevertraditie. En voor het eerst werd er vrijdag niet alleen een persoon geridderd (Harr Wiegman), maar ook zijn creatie Proosje van Schiedam.

Er werden vrijdag zes nieuwe Gezellen benoemd. Dat zijn Diederik von Bönninghausen, Marco Spruit Bleeker, Rutger Vismans, Arij van Groenewegen (allen Nationaal Jenevermuseum), Cees van Giezen (lid van Zakkendragers Gilde Sint-Antonius, lid van de Jeneverproefkring ”De Drie Glaasjes”) en Yvet van Noordt, een Schiedamse die zich spontaan aanmeldde voor lidmaatschap van het gilde.

Al is het in de praktijk zo dat de meeste Gezellen door het gilde gevraagd worden om lid te worden (en jaarlijks het lidmaatschapsgeld van 60 euro te voldoen), je kunt je zelf ook aanmelden om lid te worden. Het is een club die openstaat voor iedereen. Willeke Vester: "Yvet wil als echte Schiedamse lid van het Jenevergilde worden omdat in haar familie en vriendenkring veel mensen werkzaam zijn (en zijn geweest) in de Jeneverindustrie. Haar opa werkte voor Piet van Gent, haar oom en een vriend bij Ketel 1. Een andere vriend - die Gezel is - heeft een passie voor het stoken van jenever. Graag draagt ze, als geboren Schiedamse, naar buiten uit dat we trots mogen zijn op de lange traditie van het maken van jenever. Enthousiast gemaakt door voormalig buurman Ernst van Velzen, Gezel van ons gilde, heeft ze zich spontaan aangemeld bij het gilde. Heel leuk om je vandaag te mogen introniseren." Gerelateerd