Zeven maanden geëist vanwege rellen bij Turks consulaat

01-06-2018 Nieuws Redactie

ROTTERDAM - Justitie heeft zeven maanden cel geëist tegen Gokhan C. Twee daarvan zijn voorwaardelijk. De Schiedammer was betrokken bij de rellen rond het Turkse consulaat in Rotterdam, in maart vorig jaar.

De nu 37-jarige man bekende dat hij een ME’er tegen zijn hoofd heeft geschopt. Tegen drie andere verdachten is een taakstraf geëist van tweehonderd uur en een maand cel voorwaardelijk. Zij hadden voorwerpen naar de politie gegooid. 

De rellen braken uit toen de Turkse minister Fatma Kaya Rotterdam bezocht. Zij wilde een toespraak houden in het kader van de verkiezingscampagne van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Kaya kwam als vervanger van minister Mevlut Çavusoglu van binnenlandse zaken, die niet welkom was in Nederland. De autoriteiten wilden geen Turkse verkiezingscampagne in Nederland. De politie hield Kaya uiteindelijk tegen voor zij het consulaat kon bereiken en leidde haar als ongewenste vreemdeling het land uit.  

Volgens justitie vanmorgen in de rechtszaal, was er op de dag aan de Westblaak sprake van 'massaal geweld' tegen de politie. Uiteindelijk konden slechts zes verdachten aan de hand van de beelden worden vervolgd. Daaronder behalve de man uit Schiedam ook inwoners van Rotterdam, Maassluis, Enschede en IJmuiden. Ze worden ervan verdacht  stenen, fietsen, dranghekken en vuurwerk naar de ME en agenten te hebben gegooid. Vier kwamen er vandaag voor.

De rechter wilde van C. weten hoe het zo ver kon komen. "U hebt uw leven keurig op orde in Nederland. U werkt keihard als steigerbouwer, zelfs in het weekend. Getrouwd, twee kinderen, u vindt Nederland een fijn land. Ook de reclassering schetst een positief beeld van u.'' C. stelt dat hij die avond had gedronken. Als hij dat niet had gedaan, was hij niet bij de rellen betrokken geraakt. 

Alle vier de verdachten zeggen veel spijt te hebben van het geweld. Ze zeggen voor de nieuwsgierigheid naar het consulaat te zijn gegaan en te zijn meegesleurd met de agressie van anderen. Gerelateerd