Zeventien restauratieschilders in opleiding aan de slag in Havenkerk

16-06-2021 Nieuws Redactie/Schiedammer Online

Foto's door Jan Schrijver


SCHIEDAM - Een twintigtal restauratieschilders is vandaag aan de slag in de Havenkerk aan de Lange Haven in Schiedam.

Zeventien studenten en drie begeleiders van de Schildersvakschool Nimeto uit Utrecht, een mbo-4 opleiding, zijn vandaag aan de slag in de Havenkerk in Schiedam. In de Havenkerk is tijdelijk het Kijkdepot Schiedam van het Stedelijk Museum Schiedam gevestigd. Bezoekers aan het Kijkdepot konden vandaag niet alleen voorwerpen uit de historische collectie van de gemeente Schiedam bekijken, maar ook meekijken met het minutieuze werk van deze derdejaars studenten 'restauratie- en decoratieschilder'. 

Doorgaans gaan de studenten aan deze opleiding voor praktijkopdrachten naar Frankijk waar te restaureren kerken in overvloed zijn. Door Corona-maatregelen ligt die bestemming moeilijker dan in normale jaren. De Havenkerk is een dankbaar alternatief voor de studenten.

Eén van de zeventien studenten is de in Schiedam wonende Esmee van der Burgh (21), links op de foto boven dit artikel. Zij is bezig met het op een recentelijk geplaatste nieuwe wand aanbrengen van decoratie zoals die als originele decoratie ook in andere delen van de kerk voorkomt. Deze wand is geplaatst bij de in het afgelopen jaar in opdracht van Havenkerk-eigenaar Boei uitgevoerde renovatie. Achter de wand bevindt zich de nieuwe toiletgroep van de Havenkerk, die te huur is als evenementenlocatie. Op dit moment is het Stedelijk Museum Schiedam huurder van de Havenkerk voor het tijdelijke Kijkdepot Schiedam.Gerelateerd