Categorieën

Service

Ziekte zit VST dwars

Ziekte zit VST dwars
Sport

Ziekte zit VST dwars

  • Redactie
  • 14-12-2015
  • Sport
Ziekte zit VST dwars

Anton van Berkel denkt diep na, hier in de strijd met Harm Wiersma

DAMMEN - Zieken verstoorden het feestje van damvereniging Van Stigt Thans in de zesde ronde van de nationale damcompetitie. Sinds mensenheugenis is het niet meer voorgekomen, maar ditmaal sloeg de griep hevig toe bij de Schiedammers. Drie belangrijke spelers moesten verstek laten gaan. Twee daarvan besloten daartoe in de nacht van vrijdag op zaterdag. Het was een verre uitwedstrijd. Dan doe je niet veel meer als teamleiding om half negen in de ochtend.

Slechts één vervanger kon voor de twee late afzeggers gevonden worden en in de belangrijke wedstrijd tegen Witte van Moort moest met negen man aangetreden worden. Dat bleek aldra een hopeloze opgave. Het werd een 12-8 nederlaag in het verre Westerhaar.

Hetgeen niet wegneemt dat er genoeg te genieten viel in de wedstrijd. In twee marathonpartijen wisten de Schiedamse damgrootmeesters Anatoli Gantwarg (foto) en Anton van Berkel de schade voor hun club beperkt te houden. Partijen van tachtig zetten of meer komen weinig voor. Beiden heren hadden al vroeg in de wedstrijd een schitterende stelling. Maar de realisatie bleek onverwacht lastig. Vermoedelijk konden hun tegenstanders op meerdere ogenblikken ontsnappen. Maar als je dat niet doet, dan is een grootmeester er als de kippen bij om de punten te pakken.

De stukken van Anton van Berkel stonden in grote getale kwetsbaar en los verspreid over het bord. Ogenschijnlijk was er geen enkele methode om er voldoende over te houden voor een serieus winstplan. Dapper streed hij voort. Toen zijn tegenstander zich vergiste en twee tempozetten weggaf, werd er afgewikkeld naar het roemruchte vijf op twee eindspel. Dat is gewonnen, maar niet iedereen weet hoe. Van Berkel wist het klusje in een half uurtje te klaren.

Van Stigt Thans is nu gezakt naar de zesde plaats.