Zo solliciteer je als je al een baan hebt

07-10-2021 Nieuws Advertorial


SCHIEDAM - Discreet willen solliciteren is logisch als je al een baan hebt. Je wilt niet het vertrouwen van je huidige werkgever kwijtraken en tegelijkertijd toch op zoek naar een andere functie. Elke sollicitatie begint met een curriculum vitae. Heb je nog geen cv of is jouw cv toe aan een nieuw jasje? Een cv format biedt uitkomst. Je kiest een passend format, vult deze in en een cv maken wordt zo een makkelijke klus. Maar hoe kun je discreet solliciteren als je al een baan hebt?

Solliciteer vanuit huis

Bij het zoeken naar een nieuwe functie terwijl je nog een baan hebt, is het slim om dit vanuit huis te doen. Sollicitatie-activiteiten uitvoeren op je werk is niet handig. Collega’s kunnen langslopen terwijl jij rondstruint op verschillende jobsites. Bij sommige bedrijven wordt het internetgedrag van medewerkers bijgehouden en kan jouw zoekgeschiedenis verraden dat je ander werk zoekt. En ook is het niet aan te raden om cv’s of sollicitatiebrieven te printen op kantoor. Gebruik ook niet je zakelijke computer of je zakelijke e-mailadres om te solliciteren.

Word je gebeld door een recruiter of moet je zelf een telefoontje plegen, doe dit dan zoveel mogelijk in je pauzes of buiten kantooruren zodat er niemand kan meeluisteren.

Anoniem je cv online zetten

Op veel banensites kun je jouw cv online plaatsen zodat andere werkgevers jouw profiel kunnen vinden als ze op zoek zijn naar nieuw personeel. Let wel op, want ook jouw huidige werkgever kan wellicht jouw cv tegenkomen. Om dit te voorkomen, plaats je je cv anoniem online. Op deze manier moet een potentiële werkgever eerst om toestemming vragen voordat er contact met je opgenomen kan worden. Wil je het helemaal op safe spelen? Vermeld dan niet je persoonsgegevens of de naam van je huidige werkgever op je cv.

Verklaar je afwezigheid

Zodra je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek zul je waarschijnlijk vrij moeten nemen van je huidige baan. Uiteraard hoef je geen reden op te geven voor je vrije dag, maar er kan toch gevraagd worden waarom je niet komt werken. Deze vraag niet beantwoorden, wekt argwaan. Maak het jezelf niet te moeilijk door je in allerlei bochten te wringen, maar geef een eenvoudig excuus op. Je auto moet naar de garage, je hebt een afspraak bij de tandarts of je begeleidt een van je ouders bij een ziekenhuisbezoek. 

Licht je potentiële werkgever in

Je potentiële werkgever op de hoogte stellen van het feit dat je discreet solliciteert, kan zo zijn voordelen hebben. Niet alleen laat je zien dat je vertrouwen hebt in de zakelijke relatie, maar het kan ook voorkomen dat de potentiële werkgever referenties opvraagt bij je huidige werkgever.

Bovenstaande tips helpen je bij het discreet solliciteren naar een nieuwe baan als je al werk hebt. Toch is het mogelijk dat collega’s of je baas er lucht van krijgen. Speel dan gewoon open kaart en leg uit waarom je solliciteert naar ander werk. Het levert je hoogstwaarschijnlijk vooral begrip op.

Gerelateerd