Zo stond het er, zo was het weg: branderij De Vriendschap

12-04-2022 Nieuws Redactie


SCHIEDAM - Honderdvijftig jaar, of langer, stond hij er. Het pand van branderij De Vriendschap, in de Mariastraat. Maar in een paar dagen tijd is al die geschiedenis weg, gereduceerd tot een ommuurde plaats.

Het pand verkeerde in slechte staat, zo licht een sloper toe, die vrijdag en gisteren bezig is geweest met het omhalen en wegwerken van het gebouw. Dat lukte verrassend makkelijk, want toen enkele elementaire delen van het pakhuis werden weggehaald, viel een groot deel van het pand als een kaartenhuis ineen. Gelukkig bleef alles binnen de perken van de muur om het pand en werd er geen schade toegebracht aan bijvoorbeeld de achterliggende loods en ook niet aan de mensen die het werk verrichtten.

Wie nu door de Mariastraat rijdt kijkt even raar op, als hij of zij langsrijdt bij waar je nog niet zo lang geleden een plank of lat ging halen bij Govaart: wat was hier nu ook al weer? Nou, een branderij onder de naam De Vriendschap, al jaren ongebruikt en in verval. De afgelopen jaren vielen de gaten in de daken. 

In plaats van herstel van het karakteristieke pand is nu gekozen voor sloop. Zelfs voor de oude bouwmaterialen in het pand bleek geen belangstelling.

Wie meer weet over de geschiedenis van het verdwenen pand is meer dan welkom om contact op te nemen met Schiedam24: redactie@schiedam24.nl.

Bekijk de foto'sGerelateerd