Categorieën

Service

Zoeken naar nieuwe bestemming Heilig Hartkerk en Sint Jan-Visitatie

Zoeken naar nieuwe bestemming Heilig Hartkerk en Sint Jan-Visitatie
Uit

Zoeken naar nieuwe bestemming Heilig Hartkerk en Sint Jan-Visitatie

  • Kor Kegel
  • 25-06-2017
  • Uit
Zoeken naar nieuwe bestemming Heilig Hartkerk en Sint Jan-Visitatie

De parochie hoopt een goede herbestemming te vinden voor de Heilig Hartkerk in de Gorzen

SCHIEDAM – Zojuist hebben de rooms-katholieke kerkbezoekers in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis te horen gekregen dat er in de komende vijf jaar enkele kerken aan de eredienst worden onttrokken.  

Het gaat in Schiedam om de Heilig Hartkerk in de Gorzen en de Sint Jan de Doper-Visitatie in Nieuwland, wellicht ook de Jacobuskerk in Kethel. Het parochiebestuur van De Goede Herder wil ruimschoots de tijd nemen om te zoeken naar een zinvolle herbestemming van de kerken.  

De kerkgebouwen blijven in principe in eigendom van de rooms-katholieke kerk. “Van afstoten is geen sprake, daar willen we nog helemaal niet aan denken”, zegt ir. Jan Bekkers, vice-voorzitter van De Goede Herder.  

De Goede Herder is op vrijdag 1 juli 2011 ontstaan uit een fusie van zes parochies in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. Die parochies heten sindsdien deelgemeenschappen. 
Het zijn er vier in Schiedam:
- de Heilige Liduina en Onze Lieve Vrouw Rozenkrans, met als kerk de Liduina Basiliek aan de Singel 104;
- het Heilig Hart van Jezus, met de kerk aan de Rijnstraat 1;
- de Sint Jan de Doper-Visitatie met een modern kerkgebouw aan de Mgr. Nolenslaan 99;
- de H.H. Jacobus en Martinus met de Jacobuskerk aan de Kerkweg 51 in Kethel.  

Vlaardingen bracht in 2011 de parochie Willibrord in, met twee kerken, de Lucaskerk aan de Hoogstraat 26 en de Pax Christikerk aan de Reigerlaan 51.
In Maassluis ging het om de parochie van Andreas, Petrus en Paulus, met een kerkelijke accommodatie die bekend staat als de Tentkerk aan de Westlandseweg of specifieker het Andreasplein 1.  

Het besluit om in de komende vijf jaar enkele kerken aan de eredienst te onttrekken - met andere woorden, om er geen kerkdiensten meer te houden – is genomen in overleg tussen het bisdom Rotterdam en parochie De Goede Herder. Het kon niet anders. Het kerkbezoek is gehalveerd, evenals inkomsten, eerste communies, huwelijken en dopen. Ook het aantal vrijwilligers nam af. Al in november 2016 werden verschillende scenario’s besproken, zoals toen ook al openlijk werd meegedeeld in het tijdschrift Kerk aan de Waterweg. Doorgaan op de huidige voet was het minst geloofwaardige scenario. De andere scenario’s gingen uit van een streven naar één kerkgemeenschap in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis over twee jaar en over vijf jaar.

“Hoe dan ook, het onttrekken van enkele kerken aan de eredienst is een logische consequentie”, zegt Jan Bekkers. “Het spreekt vanzelf dat we in Schiedam in elk geval de basiliek handhaven.”  

Volgens de rooms-katholieke feitenverzamelaar Roger Pluijm uit Schiedam zijn er in de laatste honderd jaar twaalf kerken in Schiedam gesloten, negen in Vlaardingen en vier in Maassluis. Er waren juweeltjes onder, zoals de oorspronkelijk aan Liduina gewijde kerk, de Frankelandsekerk aan de Nieuwe Haven. Van die 25 kerken zijn er 21 afgebroken en vier niet meer in gebruik als kerk.  

Jan Bekkers zegt dat er een poging wordt ondernomen om de Jacobuskerk in Schiedam-Kethel zo lang mogelijk voor de eredienst te behouden.
In Vlaardingen mag de geloofsgemeenschap kiezen of de Lucaskerk of de Pax Christikerk een andere bestemming moet krijgen.