Categorieën

Service

Zondagdienst op donderdag in Franciscusziekenhuizen

Zondagdienst op donderdag in Franciscusziekenhuizen
Nieuws

Zondagdienst op donderdag in Franciscusziekenhuizen

  • Redactie
  • 24-09-2019
  • Nieuws
Zondagdienst op donderdag in Franciscusziekenhuizen

In juni werd ook al actie gevoerd bij de Franciscusziekenhuizen

Laatste nieuws: De FNV heeft vanmiddag heel onzorgvuldig gecommuniceerd: de actiedag in Schiedam en Rotterdam is niet op donderdag 3 oktober, zoals de redactie had begrepen, maar op woensdag 2 oktober. De kop van dit artikel moet dus zijn: Zondagdienst op woensdag in Franciscusziekenhuis.

SCHIEDAM - Ziekenhuismedewerkers van het Franciscusziekenhuis in Schiedam en Rotterdam gaan actievoeren om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Dit meldt de FNV.

Ook in Martiniziekenhuis in Groningen en het Spaarne Gasthuis in Haarlem zullen acties worden gehouden. Dat gebeurt volgende week donderdag.

De verpleegkundigen en ander zorgpersoneel gaan dan 24 uur lang zondagsdienst draaien. De FNV noemt dit 'de stakingsvariant voor ziekenhuizen’. De operatiekamers, radiologie en tientallen andere afdelingen zijn die dag gesloten voor niet-spoedeisende zaken vanwege de cao-acties.

De ingeroosterde ziekenhuismedewerkers zullen aanwezig zijn om actie te voeren. Zij komen ook enkele keren samen voor het ziekenhuis tijdens een protestbijeenkomst. Ook vragen zij hun Raden van Bestuur zich achter het personeel te stellen en te tekenen voor steun. Het loonconflict handelt formeel tussen de bonden en werkgeversvereniging de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

De vakbonden stellen bereid te zijn weer aan de onderhandelingstafel te gaan zitten wanneer NVZ bereid is om goede afspraken te maken over loon en werkdruk voor álle tweehonderdduizend ziekenhuismedewerkers. "Zolang het eindbod van de NVZ met een te lage structurele loonstijging niet van tafel is, is dit niet het geval", aldus de FNV. De bonden willen een caoloonstijging van vijf procent. Een eis is ook een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Verder willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

De vakbonden FNV, FBZ, NU'91 en CNV zijn inmiddels uitgenodigd voor een formeel overleg met de NVZ. Vakbonden willen op dit moment eerst informeel overleggen om te kijken of verder formeel onderhandelen zinvol is. Zolang dit niet het geval is, gaan de geplande acties en zondagsdiensten de komende periode door.
nd.