Zwerf- en weesfietsen aangepakt in Oost

26-06-2020 Nieuws Redactie

Fotografie: Oost pact door

SCHIEDAM – Medewerkers van Toezicht & Handhaving hebben op donderdag 25 juni ruim vijftig zwerf- en weesfietsen uit Schiedam Oost verwijderd. De meeste fietsen werden weggehaald van de Professor Kamerlingh Onneslaan, de Boerhaavelaan en het Van 't Hoffplein. Vanwege de coronamaatregelen hebben deze werkzaamheden een tijd stilgelegen. Sinds half mei worden er weer fietsen gestickerd.

Voordat een zwerf- of weesfiets kan worden verwijderd, moet er heel wat gebeuren. Eerst worden fietsen die zichtbaar niet meer worden gebruikt gelabeld met een gele waarschuwingssticker en worden de kenmerken en standplaats genoteerd. De eigenaar heeft vervolgens vier weken de tijd om zich te melden. Gebeurt dit niet en staat de fiets na die vier weken nog op dezelfde plek, dan wordt er een paarse sticker bij geplakt en gaat een nieuwe wachttijd in, dit keer van twee weken. Na afloop daarvan kan de fiets voor verwijdering worden ingepland.

Alle verwijderde zwerf- en weesfietsen worden opgeslagen in een depot. Daar wordt gecontroleerd of de fiets misschien als gestolen staat geregistreerd en of dat de eigenaar kan worden achterhaald. Als dit niet het geval is, worden goede fietsen voor hergebruik bestemd en gaan kapotte fietsen naar het oud ijzer. 

Meer over de acties in Oost en het pact van bewoners, professionals en de gemeente vind je hierGerelateerd