Categorieën

Service

'De baas doet minder dan de andere mensen in het bedrijf'

'De baas doet minder dan de andere mensen in het bedrijf'
Onderwijs

'De baas doet minder dan de andere mensen in het bedrijf'

  • Redactie
  • 23-01-2020
  • Onderwijs
'De baas doet minder dan de andere mensen in het bedrijf'

Wie is toch die man naast Baas van Morgen David?; foto: Desiree Curfs


SCHIEDAM – Leerzaam. Dat lijkt de beste samenvatting van de ervaringen van een dagje Baas van Morgen. Leerzaam zowel voor de huidige baas als de baas van morgen.

Onder regie van JINC, dat vecht tegen kansenongelijkheid onder jongeren, droegen vandaag in heel Nederland ruim driehonderd ‘bazen’ hun positie een dag over aan jongeren. In onze regio waren er 66 directeuren of bestuurders die hun plek vacant lieten aan tieners; daaronder Aad de Groot van DSW, wethouder Patricia van Aaken, Wouter van Noort, directeur Europa bij Mammoet en Desiree Curfs van Stroomopwaarts.

JINC zocht gericht naar jonge mensen, kinderen eigenlijk nog, met (een achtergrond in wijken met) sociaaleconomische achterstanden. Die kennen zij al van hun andere programma’s, zoals Bliksemstage, Solliciatietraining en Taaltrip. Met Baas van Morgen wil JINC de aandacht vestigen op het talent dat een kans verdient op de arbeidsmarkt. “Want wie geboren wordt in een omgeving met veel armoede en weinig rolmodellen, heeft veel minder kans om het ver te schoppen dan leeftijdsgenootjes uit rijkere wijken.” Hoe slim of talentvol zij of hij verder ook is. (Zie dit artikel.)

Veel van de jongeren die vandaag meededen werden door de ‘Baas van Vandaag´ met de auto opgehaald. In onze regio ging het vervolgens naar Zestienhoven, waar in restaurant Waalhaven de directeuren kennismaakten met elkaar en gezamenlijk ontbeten. Jesper, leerling van het Geuzencollege in Vlaardingen, was gekoppeld aan Wouter van Noort van Mammoet. Terug in Schiedam na het ontbijt, kreeg de veertienjarige mavoscholier een rondleiding op de werf en in de hallen van de specialist in zwaar-transport en hijsen. Een belangrijke vraag die Van Noort aan Jesper had, was hoe Mammoet het best in contact komt met jongeren van zijn leeftijd. Het antwoord: via You Tube. Laat dat nou inderdaad een medium zijn dat Mammoet nog amper inzet in zijn reclame, met name gericht op het vinden van geschikt personeel. Jesper leerde zelf, volgens Tessa Ledda, die namens de personeelsafdeling de dag meeliep met de twee ‘directeuren’, dat er mogelijk toekomst voor hem ligt bij een bedrijf bij hem 'om de hoek', maar dat hij niet kende.

Jesper kreeg de vraag voorgelegd of hij kon inschatten wat het gewicht was dat een bepaalde sluiting kon tillen. Vijfhonderd kilo, was zijn antwoord. Het bleek om tweeduizend kilo te gaan. Is dat een goed of een minder antwoord? In ieder geval werden Jesper en Wouter van Noort wel samen enthousiast over de formule 1. Mammoet wordt partij in de Nederlandse Grand Prix op Zandvoort; het bedrijf wordt daar de partij die een goede voortgang van de race mede mogelijk maakt door stilgevallen race-auto’s snel uit de weg te halen. (Zie dit artikel.)   “Leuk, want het is echt iets waar Jesper iets mee heeft." Gezamenlijk werd de lijst doorgenomen met partijen die Mammoet gaat uitnodiging bij de race aanwezig te zijn. “Hartstikke leuk”, vond Ledda het bezoek van Jesper. Die was zelf ook onder de indruk van de ontvangst. “Vriendelijk, echt een gezellig bedrijf”, aldus de jonge Vlaardinger.

Zij ‘collega’ David was te gast bij Stroomopwaarts. Ook hij werd getroffen door de sfeer, vertelt Desiree Curfs, die een dag haar plek moest afstaan. “Alle mensen waren blij met hun werk, zo constateerde David”, vertelt Curfs. “Dat er zoveel verschillende mensen waren en dat die samen zo goed met elkaar omgingen, dat viel op.” Curfs was getroffen toen David zei te geloven dat ‘de wereld beter wordt’. “Dat we netter met elkaar omgaan. Dat vindt hij belangrijk.”

Vanmiddag gingen de twee directeuren naar de Fokker Terminal in Den Haag. Daar nam minister Wouter Koolmees het rapport van de Commissie Regulering van werk (Commissie Borstlap) in ontvangst. David was duidelijk de jongste deelnemer aan het congres dat daaraan gepaard ging. “Hij mocht de minister daar een hand geven, maar het was wel een lange zit. Volwassenen weten toch niet zo goed woorden te gebruiken die jongeren ook snappen”, vertelt Curfs over de les die zij daar van David leerde. Hij had nog een goede tip voor Stroomopwaarts: geef veel rondleidingen in het bedrijf, zodat alle jongeren kunnen kennismaken. Curfs was er blij mee.

Blij was ook al Elbin, die vandaag Aad de Groot bij DSW een dagje mocht aflossen. “Hij bedankte bij het afscheid voor de vriendelijkheid die hij had ervaren”, vertelt De Groot. Elbin (14) werd door de DSW-medewerkers binnengehaald met een ‘welkom, meneer de directeur’- een geste die De Groot maar zelden ten deel valt, en als dat zo is krabt hij zich eens achter de oren waar het wellicht mis is gegaan.

Zo was er nog een andere ‘harde’ les voor De Groot. “We hadden een ronde gemaakt door het bedrijf, over onze afdeling Sociale Media en webcare, waar iedereen druk aan het werk was." Terug – aldus De Groot – stelde Elbin dat hij had gezien dat de baas een stuk minder hard moet werken dan de andere medewerkers.

De 'oude directeur' had het toch al behoorlijk te verduren. Over de website van DSW zei Elbin, leerling van het Lentiz Life College, dat die er aardig uitzag, alhoewel, na een tweede blik: toch wat saai. “Dat kan levendiger, met meer foto’s”, aldus Elbin.

In gesprek ging het over de kosten van de zorg, en hoe die niet al te zeer uit de bocht te laten gieren. “Elbin zag veel kansen in gezonde voeding. En in sporten.” Dat kon ook haast niet anders, want de Lentiz-leerling sport bij Yets Foundation. Vandaag sportte hij ook even mee in de fitnessruimte bij DSW op kantoor. En dat hij het goed meende met De Groot bleek uit de uitnodiging om langs te komen bij een basketbalwedstrijd die hij bij Yets speelt. “Ik heb zelf ook wat gebasketbald dus we hebben afgesproken dat we contact houden.” En wie weet, misschien speelt De Groot nog wel een potje mee...

Op de foto's hieronder: Jesper met Wouter van Noort en David te midden van medewerkers van Stroomopwaarts

Stroomopwaarts MVS

Broersvest 110, Schiedam

Meer over Stroomopwaarts MVS →