'Het is even hard werken, maar dan leer je ook heel wat'

15-04-2019 Onderwijs Advertentie

Foto's: Jan Kok


SCHIEDAM – Rommel in de prullenbak. Dat is het voornemen dat één van de leerlingen van De Peperklip maakte nadat hij afgelopen woensdag een workshop op de Kansenfabriek had afgerond. Snoeppapier en blikjes gaan bij hem niet langer zo de straat op.

En gewerkt had hij op de workshop samen met zijn zeven klasgenoten uit de school uit oost. Onder leiding van medewerkers van Irado plantten zij tig jonge plantjes in de bakken rond het gezellige pleintje/zitje bij de ingang van de Kansenfabriek. Wel anderhalf uur hadden ze gewerkt. “Niet saai”, zeiden de kinderen unaniem. Lekker met je handen in de aarde, zien hoe de kleurige plantjes er van dichtbij uitzien, en voelen hoe ze in elkaar steken.

En ze hadden ook een beetje geleerd hoe de plantjes groeien. Dat kwam omdat George Derksen van Irado de workshop was begonnen met een uitleg over verschillende zaken die te maken hebben met de buitenruimte, de plek waar de acht buitenspelen, doorheen fietsen op weg naar school of gewoon lekker zitten als het zonnetje schijnt. Irado hanteert de slogan: Buiten, de ruimte van ons samen. Jeroen Lansbergen, teamleider Groen en Reiniging en voorheen hovenier, kon de kinderen daarna prima op weg helpen over het groen dat zij plantten in de aarde in de bakken. Tegelijkertijd maakten collega’s Samantha en Nick de verdere buitenruimte om het complex van de Kansenfabriek schoon.

Wat ze in de workshop nog meer hadden geleerd? “Dat afval gerecycled kan worden en dat het heel lang duurt voor plastic is verdwenen, als je het op straat hebt gegooid.” Dus even de troep in een zakje of tasje, zelfs als het een klokhuis is, zo leerden de kinderen van George. Het is erg prettig als de buitenruimte schoon is, mooi, goed leefbaar. En ook nog een beetje gezond, want troep op de straat heeft ook de slechte gewoonte ongedierte aan te trekken. En kan weer ongezond zijn voor andere dieren, die er in stikken of die als ze de verkeerde dingen eten zelfs gif in hun lichaam opslaan. Ook dat kan voor mensen gevaarlijk zijn.

George had het programma namens Irado ook bedacht. Jinc, de organisatie die jongeren een soepele entree op de arbeidsmarkt wil geven, onder meer door bliksemstages, organiseerde woensdag een dag vol van dergelijke stages en workshops voor de kinderen van De Peperklip. Zo gingen er kinderen naar Frankeland, Dock. En dus ook naar de Kansenfabriek, het initiatief van verschillende sociaal-maatschappelijke instellingen en de gemeente Schiedam. In de Kansenfabriek heeft Irado sinds vorig jaar de Recyclewinkel en George wil daar graag de aandacht voor. De combinatie met de kratten die vorig jaar bij wijze van plantenbakken waren geplaatst maar er nu wel heel leeg bij stonden, was snel gemaakt.

En zo leerden de groep 7-scholieren van alles: over zuurstof die nodig is voor al het leven, over bijen en andere dieren, of etensresten die opnieuw gebruikt kunnen worden. Hoe dan? “Als papier!”, riep een van de kinderen. Nee, dat lukt – nog - niet. Maar wel als compost. En dat is weer lekker voor de.. plantjes.

Zelfs de economie kwam nog even langs. “Wat willen jullie doen als je groot bent?”, vroeg George. “Veel geld verdienen!”, was een antwoord. George moest zich even achter zijn oren krabben en zijn eigen ambities in het leven erbij halen. “Ik wil graag iets voor de wereld en de stad doen, wat van betekenis is.” Maar het een sluit het ander niet uit, zo bleek. Want recyclen, dat levert ook op: besparingen en je kan er zelfs geld mee verdienen, zo concludeerde de groep. Ga maar eens kijken bij de Recyclewinkel in de Kansenfabriek in De Meesterstraat.

Gerelateerd