Categorieën

Service

B&W: geen ex-criminelen voor de klas

B&W: geen ex-criminelen voor de klas
Politiek

B&W: geen ex-criminelen voor de klas

  • Redactie
  • 21-11-2016
  • Politiek
B&W: geen ex-criminelen voor de klas

Foto: Exodus

SCHIEDAM - Burgemeester en wethouders van Schiedam gaan geen werk maken van structurele voorlichting aan middelbare scholieren door gewezen criminelen. De VVD-fractie in de raad had het inzetten van ex-gedetineerden voor de klas voorgesteld. Morgen komt het voorstel in de raadscommissie aan de orde.

Volgens de liberalen kunnen ervaringsdeskundigen hoe het mis kan lopen in een mensenleven, jongeren behoeden voor het maken van vergelijkbare fouten. Zij pleiten voor de inzet van voormalig gevangenen, met name om jongeren te wijzen op de overlast die zij veroorzaken als zij kiezen voor de criminaliteit. De verhalen van de ex-misdadigers moeten zo afschrikwekkend zijn dat jongeren zich wel hoeden om hetzelfde pad op te gaan. Bovendien: "De ervaringsdeskundigen praten veelal dezelfde taal en staan dichter bij de belevingswereld van deze jongeren", aldus raadslid Onno Spek.

B&W zien echter na een rondje advies-inwinnen bij verschillende scholen in de stad, weinig in het plan. "In reactie op het voorstel geven directies en schoolbesturen van scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in Schiedam aan dat er op incidentele basis en op beperkte schaal ex-gedetineerden kunnen worden ingezet. Bijvoorbeeld bij een enkele les in het kader van maatschappijleer of bij een specifiek project", zo schrijft het college in een reactie. "De scholen geven aan van meerdere kanten uit de samenleving benaderd te worden, maar constateren dat verzoeken, wensen en initiatieven moeilijk in te passen zijn in het reeds overvolle lesprogramma." Verder ontbreken in het onderwijs de middelen voor een dergelijk initiatief. “In het verleden heeft op het Life Lentiz incidenteel een voorlichtingstraject plaatsgevonden. De directie adviseert dit niet in het regulier voortgezet onderwijs op te nemen.”

Volgens het college staat de Reclasering niet negatief ten opzichte van een voorstel als dat van de Schiedamse VVD. Maar ook daar horen dergelijke initiatieven niet tot de prioriteiten, aldus B&W.

Zij trekt de conclusie 'dat er weinig draagvlak bestaat' voor een uitgebreid structureel voorlichtingstraject met de inzet van ex-gedetineerden. “Gezien bovenstaande resultaten legt het college geen voorstel voor aan de gemeenteraad tot invoering van structurele voorlichting door ex-gedetineerden aan leerlingen in het Schiedamse voortgezet onderwijs.” Het college stelt wel het initiatief te ondersteunen indien scholen zelf aangeven er behoefte aan te hebben.