Boekfiets voor leesplezier

13-09-2019 Onderwijs Redactie


SCHIEDAM - Vroegtijdig taalontwikkeling stimuleren. Daar gaat het om bij de Boekfiets, die de komende maanden naar de bibliotheek aan de Singel in Schiedam rijdt.

Dat gebeurt iedere dinsdag, naar het filiaal op Singel 24, ook een dependance van basisschool De Singel. Daar kunnen kleuters en hun ouders luisteren en kijken naar een mooi verhaal, gebracht door de vrijwilligers van de Boekfiets. Het project staat gepland tot eind van dit jaar.

Dat is een ontwikkeling van stichting Aanzet. Die organisatie uit Vlaardingen adviseert, traint en begeleidt directies, leerkrachten, pedagogisch medewerkers, ouders en kinderen op het gebied van opvoeding, ontwikkeling en educatie. Met name is de inzet gericht op het voorkomen van onderwijsachterstanden, meestal uitgevoerd in opdracht van gemeenten.

Dit keer zijn dus de school en de bibliotheek de partners van Aanzet. De verhalen bij de Boekfiets sluiten aan op de thema’s in de klas. Op dinsdagochtend 24 september rijdt de boekfiets voor het eerst, en dat wordt gevierd met een 'voorleesfeestje'. Alle kleuters van de school even verderop aan de Singel worden samen met hun ouders uitgenodigd om mee te doen en meteen kennis te maken met deze niieuwe bibliotheeklocatie. Een feestje, omdat het plezier centraal staat, ook als het om voorlezen gaat.

De Boekfiets van Aanzet is gevuld met kinderboeken, spelmaterialen en een muziekinstallatie. De Boekfiets rijdt op andere momenten naar andere instellingen; scholen en bibliotheken, maar ook peuteropvang en wijkcentra. Er worden door vrijwilligers boeken voorgelezen, liedjes gezongen en (beweeg)spelletjes gedaan met kinderen en ouders. Zo wordt het (voor)leesplezier op een nieuwe en leuke manier overgebracht aan jonge kinderen en hun ouders, zo is de bedoeling. Dit sluit aan bij de Bibliotheek op School, die al enkele jaren door de Bibliotheek Schiedam wordt uitgerold op vrijwel alle Schiedamse scholen.

De activiteit zal 'bij gebleken succes' worden voortgezet, zo laten de initiatiefnemers weten. In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of
rekenen, een aantal mensen dat veel te hoog ligt, aldus de initiatiefnemers. "Leesplezier helpt mee aan een goede taalontwikkeling en woordenschat van kinderen. Ouders spelen daarbij een belangrijke rol." Vandaar de Boekfiets.